Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

bTV Репортерите разкрива тайните на Панагюрското злато

отпечатай новината

29.11.2019 13:23 | Видян 1096 пъти

bTV Репортерите разкрива тайните на Панагюрското злато

В съботната вечер на 30 ноември, репортерът на bTV Румяна Попова и операторът Огнян Кръстев разкриват изтъканото от загадки и легенди минало на един от националните символи на България – Панагюрското златно съкровище.

Преди 70 години за първи път от хилядолетия зимното слънце огрява невижданите златни реликви. Замръзналата земя край тухларната разкрива едно от чудесата на древния свят - седем ритона, амфора с митични сцени и фиала от чисто злато. Археолозите вероятно още дълго ще спорят дали антиките са заграбени от хазната на владетеля Лизимах и заровени при бягство или са били собственост на тракийския цар Севт III... Всички обаче са единодушни в едно - че в света няма друго съкровище, което да се сравнява по блясък и слава с антиките от Панагюрище. То не е най-древното, не е най-голямото, не е и най-ценното. Но е уникален световен шедьовър с изключително богата украса, който още от откриването си крие тайни и ражда легенди.

В bTV Репортерите тази събота са събрани разказите на откривателите на съкровището - братята Павел, Петко и Михаил Дейкови, които и за миг не са помислили да го скрият от държавата. От личния архив на наследниците им са предоставени интервюта на хората, държали в ръце златните ритони и легендата за скъпоценните камъни, поставени в очите им. Дали брилянтите наистина са изчезнали или никога не са били там - обясняват археолозите.

Историята на най-известното българско съкровище е свързана и със серия загадки за това как през годините златните съдове са променяли размерите и теглото си. Седем килограма и половина тежат те в деня на откриването си в Панагюрище. Шест килограма и 165 грама е теглото на съкровището днес. Дали не е премерено правилно или има друго обяснение - версиите на експертите са различни.

Едни от най-скандалните твърдения през последните години са свързани със съмненията, изказани от част от наследниците на братя Дейкови, че съкровището не е автентично. На златните съдове е направена специална експертиза. Антиките са изследвани в независима лаборатория през 2014 година и за първи път зрителите на bTV Репортерите ще разберат какво показват анализите на Панагюрското злато – тази събота, от 19.30 ч.


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !