Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Мюзикъл за ромските Ромео и Жулиета в Оперетата

отпечатай новината

18.02.2020 13:42 | Видян 1062 пъти

Мюзикъл за ромските Ромео и Жулиета в Оперетата

Мюзикълът „Таборът отива към небето“ на Народния театър в град Ниш гостува тази вечер в Музикалния театър в София. Режисьор е Десимир Станоевич – популярен актьор от сцената и екрана в Сърбия, който през последните години поставя театрални спектакли.

Текстът на мюзикъла е по мотиви от новелата на Максим Горки „Макар Чудра”. В нея се разказва за необикновената и романтична любов на Рада и Зобар, които живеят в необятната степ. През 70-те бе нашумял и едноименният филм на Емил Лотяну. „За нас, както и за Горки, циганите не са слаби и унижени хора, а народ, който обича живота, свободата и дивите ритми на песента и танца. Само такива хора могат да полетят към небето, защото земята е твърде тясно място за тях”, казва режисьорът на спектакъла. „Традиционната циганска музика, пълна с живот и енергия, кара душата и сърцето да заиграят. Тези ритми допълват разказа за любовта на Рада и Зобар и го издигат до вечната тема за любовта на Ромео и Жулиета”, убеден е Станоевич.

Аранжиментът на музиката е на Боривое Младенович и Игор Дунич. Сценограф е Ивана Савич, художник на костюмите – Деян Гоцич, хореограф – Небойша Громилич.

В главните роли са звездите на Народния театър на град Ниш Александър Маринкович (Зобар), Майа Вукоевич-Цветкович (Рада), Мирко Борчевич (Макар Чудра), Ивана Недович (майката на Зобар), Весна Станкович (майката на Рада), Стефан Младенович (Талимон) и др.

Десимир Станоевич е роден през 1950 г. в Ниш. Бил е актьор в тамошния Народен театър от 1970 до 1990 г., изигравайки за този период повече от 80 роли. От 1990 г. е ангажиран в прочутия театър „Теразие” в Белград, където пресъздава над 30 персонажи, сред които Зорба в „Зорба Гърка”, Тевие в мюзикъла „Цигулар на покрива”, Ришельо в „Тримата мускетари” и много други. Гастролирал е в много от големите столични театри на съседите като Белградския драматичен театър, театър „Славия” и т.н. Има десетки участия в сръбски и чуждестранни телевизионни сериали и филми.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !