Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Неда Антонова с книга за Паисий Хилендарски

отпечатай новината

14.05.2020 10:30 | Видян 1297 пъти

Неда Антонова с книга за Паисий Хилендарски

От 11 до 24 май ИК „Хермес“ провежда традиционните Дни на българската книга с редица изненади за читателите: промоционални предложения, онлайн срещи с автори и публикуване на нови книги от български писатели. Сред тях е интригуващият роман „Безмълвие“ от Неда Антонова.

Книгата разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски и ще зарадва не само почитателите на историята, но и всички ценители на българската литература. Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време.

Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“... Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов...

Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си. Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история. Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима.

Ботев и Венета – баладата на века“, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“. Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“. Днес писателката живее и работи в Търговище.

 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !