Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

В разделен от Белгия и Холандия град, половината заведения са затворени

отпечатай новината

03.06.2020 12:03 | Видян 1305 пъти

 В разделен от Белгия и Холандия град, половината заведения са затворени

Баарле е един от най-чудноватите градове в ЕС, защото не просто през улиците и градините, но дори през някои от къщите, магазините и ресторантите му минава границата между Белгия и Холандия, уточнена едва през 1995 г. Затворена за част от карантината, макар през последните 25 години винаги да е била смятана само за въображаема. Което е наложило спирането и на градския транспорт, който винаги е свързвал единния, макар административно разделен 9-хиляден град с включени към него околни селца.

Той е уникален може би и в света, защото хем е 1 населено място, хем има двама кметове с два градски съвета, избирани по различно време и с различен мандат. Има също две полицейски управления под два национални флага, герба и корони. 2-те черкви са части от 2 различни национални черкви. Двете пощи са към различни национални съобщителни системи. Двете данъчни събират различни видове налози и такси при различни ставки.

Към коя националност принадлежат имотите и хората се определя според изгледа от прозорците им. Така в някои къщи едни се водят белгийци, а други холандци, особено при отделни входове – преден и заден.

Най-страшното разделение, което коментират в момента гражданите на Баарле обаче е фактът, че тази седмица ресторантите в холандската част, както и всички магазини, са отворени, при това при отпаднали абсолютно всички маски и мерки, докато в белгийската част остават затворени. Тълпите от туристи остават само на едната територия. А предприемчивите собственици на кръчми използват разрешението на местните власти да поставят повече маси отвън, за да ги опнат буквално на граничната бразда и да привлекат „комшиите”.

„Това е несправедливо, аз трябва да си пия кафето на терасата, а в заведението на нашата улица, на 100 м, понеже е в Нидерландия, хората се радват на слънцето и напитките”, коментира гражданин, живеещ в непосредствена близост до „браздата”.
Дама от белгийската страна, която отново може да пазарува в любимата си пекарна, попадаща в Нидерландия, което прави, откакто се помни, пък се радва, че от 1 юни търговските обекти поне в едната половина на градчето са отворени, защото 2 и половина месеца не е могла да стигне до тях.  

Виж снимки ТУК!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !