Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

СГХГ открива изложба в памет на Кристо

отпечатай новината

17.06.2020 16:41 | Видян 1244 пъти

СГХГ открива изложба в памет на Кристо

Изложба в памет на Христо Явашев – Christo (1935-2020) отваря врати в София от 19 юни до 19 юли. С тази изложба Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.

Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност и предопределеност на неговия житейски и циливилизационен избор, Кристо никога не е скривал своя български произход.

Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 г. се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем.

В експозицията посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ, придобити през 2015 г., когато бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“. Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията.

Към литографиите и фотогравюрите са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michael KimmeIman (The New York Times), Jerry Saltz, руската журналистка Анна Толстова (Коммерсантъ Weekend), написани веднага след смъртта на Кристо.

Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат възможност да видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено с титри на български език от телевизия „България он еър“.

Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.




автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !