Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Извънредно

отпечатай новината

29.07.2020 16:00 | Видян 1497 пъти

Извънредно

Този протест не е като онзи протест през 2013/14 г., защото е обединяващ: леви+десни, стари+млади, бедни+богати и т.н. Поради това излишно е да се правят извънредни заседания на МС във втроник вечер, при положение, че редовните са в сряда сутрин, които за пореден път да дадат 100 млн. лв. за пътен възел Белокопитово, който го слушаме как се прави още от Борисов 1. "Банкя, ти си в нашите уши", ако позволите вариация на тема великата песен Моя Банкя - още едно извънредно нещо, което вместо да помогне на премиера, пак ни връща към връзката му с Тодор Живков - градчето е  свързващо звено между двамата като общо тяхно гнездо.

Разбира се, класацията за най-извънредно тъпо печели безапелационно вицепремиерът Томислав Дончев, наричан от другите министри Конфуций, с лафа за гражданската война и как щял да я печели - това удари окончателно черния му печат за политическо бъдеще - не е само делото НДК, за което час по час му напомнят близки до Цветанов медии.

Изобщо, всеки извънреден брифинг, който вместо да е кратък според наименованието на формата, залива обществото с безкраен водопад от празни думи, има обратен ефект още от времето на извънредното положение.

Инаме, 5 месеца, откакто България е в един или друг негов вид, тя все още не знае:

колко всъщност са аутопсираните, а значи доказани случая на коронавирус, а колко са приписаните поради черепни травми, домашно насилие и т.н.

колко всъщност са заразените, защото официалната статистика е на положителни тестове, не на хора, а от нея не се вадят вторите негативни проби, които са доста сериозен процент

какъв е коефициентът на заразяване - основният показател, който води до мерките във всички страни по света, без нашата - нас ни води някакво вътрешно извънредно чувство, не и наука

какъв е етническият състав и какви са кръвните групи на заразените и починалите - даже в САЩ тези два показателя се цитират съвсем спокойно при всички етно-бунтове в момента, защото са важни

Извънредното положение изглеждаше като манна небесна за властта, като някакво спасение и последен шанс за поредно завръщане. Само че тя си изигра извънредно лошо картите, обилно подхлъзвана от ласкателна социология, базирана на възможно най-неверния начин да се правят анкети - по телефона, след приемане на закон, легализиращ подслушването в страната.

Защо ли? Защото силата е умението човек да спре. А изсилването - с прокоби за черен Великден, които на всичко отгоре са дълбоко Богохулни, за камиони, пълни с чували с трупове, с клетви: "Яко ще се мре", е очевиден за всеки средноинтелигентен човек признак на голям страх и извънредна слабост.

Още по-извънредно неприемливо е един от хората, които всъщност вече трябваше да бъдат обвинени за всяваване на страх и паника, да стане здравен министър - милионер от държавна заплата, управляваната от когото държавна болница тъне в дългове за 70 млн.лв. при скочил с 1 млрд. лв. само през последните години здравен бюджет. Сиреч, не е проблемът в липсата на пари, а в начина - очевидно корупционен, на харченето им. И то не в една държавна болница, а в цялата система. Която е пълна с директори милионери на затънали болници.

А може би дефектът е системен за цялата власт, щом в извънредна за себе си ситуация първото, което й идва на ум е да подкупва. И то кого - пенсионерите, които отдавна чакат минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички останали. От години довчерашният финансов министър обясняваше, че ако им даде, ще се срине финансовата ни система и стабилността, понеже струвало 1,1 млрд.лв. 3 пъти по-малко от абсолютно неизгодния Руско-турски поток през наша територия, 2 пъти по-малко от платените накуп американски самолети, които САЩ пусна документ, че никога не е настоявано да плащаме авансово и накуп, при положение, че няма да дойдат при нас всичките не по-рано от 2024-25, а още по-вероятно и до 2027 г.

Извънредното положение с училищата показа, че простият подкуп с вдигане на учителските заплати, който не беше съчетан в никоя от 3-те последователни години, в които се прави на калпак, а не по заслуги, поне с изискването онези 80% от учителите, които нямат елементарна дигитална грамотност, да я придобият, е вреден за всички.

Извънредно възмутително е след тези видими резултати и след удивителните документи за конфликт на интереси и доказана корупция в МОН, които публикувахме, да не бъде сменен министърът на образованието. Вероятно никой не се е навил да стане нов министър.

Само така може да се обясни също защо друг невъобразим елемент от кабинета - правосъдният министър Д. Кирилов, си е още на поста и след кадрила в правителството. Явно никой читав юрист не е приел да замени онзи, който още за ЧНГ трябваше да си е подал оставката, защото - както ЕК нееднократно подчерта, мониторингът над България за корупцията, съдебната система и правоохранителните органи НЕ е свалян.

Същото важи и за поне още няколко останали на постовете си министри, които са незаменими, защото никой свестен и почтен човек просто не иска да ги замени.

Извънредна ситуация е, защото стара политическа максима, описана още в Големанов гласи: "Партията може да остане без членове, но без кандидати за министри - никога". Същата мисъл съществува и в друг прочит: "Нацията ни е съставена изцяло от бивши, настоящи и бъдещи министри".

Е, представете си колко е извънредно, щом сме опрели до ситуация никой да не ще да става министър в този кабинет. Както е писал поетът: "И погрешен е всеки нов ход".

Снимка: Георги Димитров 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !