Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Лятото на Цънцарова

отпечатай новината

18.08.2020 16:42 | Видян 3120 пъти

Лятото на Цънцарова

Журналистиката е задаване на 5 въпроса, а от години в България, с изключение на 19 минути и още шепа медии, колегите отвикнаха да питат. Затова беше време най-накрая да изгрее звездата на питащ журналист. На Мария Цънцарова по бТВ. Не на подтичващ след политиците или пригласящ им. Не и на случаи като Хекимян или Ризова – заяждащ се за дребни неща със силните на деня, та да мине за някакъв вид опозиционност, уж не вижда важните проблеми, които на драго сърце отминава.

Знаем и конкретните причини, но не е колегиално да ги споменаваме. Всеки би казал: „Ама на вас ви е лесно да бъдете свободни, ама при нас си има ред и куп началници. Вече се вижда: можело значи. Щом Цънцарова може, всеки може да пита, да се подготвя, да задава хладнокръвно и възпитано важните и логичните въпроси. Ако работи за зрителя, а не за властта.

Понеже доста непрофесионалисти питат – как и защо преди 12-13 години бяхме на 36-о място по свобода на словото, пък сега ще паднем и от 111-ата позиция, ето заради това е. Журналистите в България гълтат въпросите. 99% от тях.

Само една много глупава власт може да смята, че безкрайно дълго ще лъже всички. Има си формула по този въпрос, изказана преди бая години: „може да мамиш всички за известно време, може да мамиш известен брой хора през цялото време, но всички през цялото време няма как да измамиш”. Ето толкова е просто.

После може властта да урежда всякакви екшъни, случайно падащи се баш на старта на новините на Нова, може да й приписва сензационно високи и още на пръв поглед нереални дори само заради сезона рейтинги. Няма кой да повярва – всички знаем, че това не е истина.

И е напълно безсмислено, ако го няма доверието на зрителя. А доверие просто липсва в публиката.

След 11 години съзнателно опростачване и потъпкване на всякаква култура, точно една високопарна тема като Конституцията, по ирония на съдбата, окончателно показа, че „царят е гол”. И погрешен е всеки нов ход, както е казал поетът.

Точка.


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !