Бях на най-тъпото място, не аз...

Оказах се на грешното място в грешното време. Накрая на...

Втори ден на Sofia Fashion Week...

Втората вечер от Sofia Fashion Week 2024 продължи да...

Младите хора стават свидетели на агресия почти ежедневно

отпечатай новината

23.09.2020 09:23 | Видян 1633 пъти

Младите хора стават свидетели на агресия почти ежедневно

Според представително за столицата проучване, проведено през юли 2020 г. на Сдружение Екопрограма, 77,20% от младежите на възраст от 15 до 29 години са ставали свидетели на насилие.

50,12% от анкетираните стават свидетели на насилие всеки ден или веднъж на няколко дни.

Данните са тревожни. Агресията е станала част от ежедневието на младите хора. Тук ще се опитаме да обобщим причините за агресията, като по този начин се надяваме да допринесем поне малко за справянето с този актуален проблем.

Младите хора често имат усещането, че никой не се интересува истински от тях. В тази възраст, когато започва да се определя идентичността, усещането, че не си зачетен, че не си важен, те прави непълноценен, самотен и безпомощен. Именно чувството за безпомощност е една от причините за агресия.
Емоциите в пубертета са изключително интензивни, често негативни и понякога разрушителни. Липсата на умения за общуване в тази възраст често провокира междуличностни конфликти и антисоциално поведение в подобни ситуации.

Желанието за подражание е друга причина за пораждане на агресия. Тийнейджърите имат нужда от кумири, които обаче, наред с положителните качества, може да носят и характеристиките на деструктивни личности.

Агресията в отговор на извършена спрямо човека агресия. Често насилникът е бил в ролята на жертва преди това.

Скуката също може да бъде причина за пораждане на агресия. Отегченият тийнейджър може да се превърне в лошия тийнейджър. Липсата на интереси и смислени занимания отключват привидно немотивирана агресия.

Употребата на алкохол и наркотици са начин за младежите да подражават, да изглеждат възрастни, но провокират разрушително и саморазрушително поведение. А употребата на психоактивни вещества променят драстично начина на мислене, чувствителността и поведението на тийнейджъра.

Пасивно-агресивната агресия е сред най-разпространените. Тя е противоположна на открития, честен, директен и словесен израз на недовоството и „затваря” гнева вътре в човека. Човекът наказва както себе си, така и отмъщава на околните. Най-безобидните прояви на този вид агресия са бавенето, отлагането, правенето напук, забравянето.

Проектът "Принципите на олимпизма срещу разединението, езика на омразата и зависимостите" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта, по НПИМД по чл. 10а от Закона за хазарта.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !