НАЙ-НОВИ
Момичето, което убеди приятеля си да...
На 1 март 2008 г. двама мъже нахлуват в дома на...
Това съобщение е до всички мъже -...
По случай Международния ден на мъжа на 19 ноември ММА...
Мачата е 3 пъти по-полезна от зеления чай, ободрява повече от кафето
06.08.2021 10:34 | Видян 1062 пъти
Мачата не се пие като другия чай само като изсушени листенца. Всъщност, тя се получава съвършена като бавно, но енергично със специална четчица тя се разбива на нещо като пюре. Хубавата мача тлябва да е с много свеж и наситен зелен цвят. За тази цел тя се отглежда под постоянна сянка на плантациите. Веднага личи разликата с нелошия, но много по-малко полезен и затова по-евтин колорит на сенчата – друг традиционен зелен чай, придобил световна слава през новия век. Тя има блатист цвят, когато се намачка, а немалко „търговци” я пробутват за по-скъпата и далеч по-качествената мача.
Повишеното съдържание на хлорофил прави императорския чай 3 пъти по-полезна от зеления чай. L-теанинът, който е основното оръжие на мачата, я прави едновременно силен антистрес продукт – т.е. качествено успокоява, хем концентриращ и ободряващ. В нея има минимум кофеин, но е много по-освежаваща от кафето, при това с по-дълготраен тонизиращ ефект.
Точно поради последното, възникна модата за мача-лате. Как се прави? Взема се половин чаена лъжичка от мачата, залива се с топла вода, за да добие красивия си свеж цвят, после се сипва в млякото. Интересното е, че заради характерната естествена сладост без захар, която има този специален чай, мача лате няма нужда от допълнително подслаждане.
Въпросното качество направи мачата хит за модни сладкиши – торти, чийзкейкове и т.н.
Трябва да знаете, че за мача латето се използва най-евтиния възможен от този тип чай. В цивилизования свят това значи 3-4 евро за 50 грама – в България обаче, цената е 5 ПЪТИ по-висока – неясно защо! Скъпата императорска мача може да струва и 30 евро за 50 г – в България минава и 40 евро за същото количество – живеем в лукс.
Имаме за вас лайфхак как да съхранявате скъпоценния чай. Задължително е той да бъде задържан в непрозрачен съд или опаковка. Много добре е също така да бъде вакуумиран, за да не се гуи от качеството на безценния продукт.
И още един лайфхак – малцина харесват мачата от първо пиене. Повечето хора се учат да я харесват, защото при начален допир определят вкуса й като на лекарство. Тя обаче не трябва да горчи, а да сладни – ако не е така, значи са ви пробутали нещо различно.
Трети лайфхак – ако се влюбите в мача, а ви мързи да счуквате листенцата на пюре, да ги варите после, докато ги разбърквате с четчицата и т.н., вземете си вече наличните специални мача – машини, като кафе – машините, ала предназначени за приготвянето на великия чай.
Понеже сме пили мача в Япония на специална церемония до централния театър Кабуки в Гиндза, подчертаваме и още нещо важно – мачата се пробва при спокойствие, в компания и с уважение.
Преди да отпият, налелите я в големи като купи чаши, задължително декорирани, с поклон поглеждат съда, след като са го завъртели 2 пъти по часовниковата стрелка и веднъж наопаки. После пак след лек поклон към чашата се обръщат и към сътрапезника си отдясно и му прошепват „осакини”. Ще рече нещо като „прощавай”. Чак после отпиват.
свързани новини
Как да регулираме солта и с какво да я заменим, за да не ни убие с инсулт или сърдечно заболяване?
Защо понякога не можем да заспим и колко най-дълго можем да издържим така?
Не е ОК яйцата да стоят на вратата на хладилника и с острото нагоре, защо?
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !