Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

Спецпроект: Ексклузивно от EXIT

отпечатай новината

25.07.2009 09:00 | Видян 4010 пъти

Спецпроект: Ексклузивно от EXIT

За 4 дена Нови сад се превърна в световна музикална столица. Причината за това бе фестивалът EXIT, който това лято отбеляза 10 години. Няма да е преувеличено, ако се каже, че това е една от най-мощните и мащабни музикални прояви, които меломаните по света тачат и очакват трескаво. Никой себеуважаващ се фен на електронната, алтернативната рок и метъл музика не може да си позволи да пропусне exit фестивала. Сякаш заради 10 годишния му рожден ден в Нови Сад се бяха събрали още повече хора, отколкото предходните години. Феновете бяха от всички възможни краища на планетата – Бразилия, Колумбия, Китай, Япония и всички европейски държави. Езикови и демографски бариери между тях нямаше, защото общата кауза да видят любимите си банди наживо, сриваше всякакви международни граници.

За тези, които не знаят мястото където се случва този музикален пир е старинната крепост Петроварадин, която впечатлява с мащабите си И която е разположена в едноименното предградие на Нови Сад, точно на брега на р. Дунав. Това лято на 14-те сцени, пръснати във всички възможни краища на Петроварадиновата крепост забиха едни от най-известните и обичани изпълнителли и банди, сред които Moby, Prodigy, Арктик Мънкис, както и признатите имена на DJ сцената – Carl Cox, John Digweed, Sasha и още десетки знайни и не толкова известни имена.

Атмосферата на музикален празник те обхваща веднага, след като преминеш моста над Дунав, които свързва Нови Сад с Петроварадин. Почти всички носещи отличителните белези на своята любима музика – рейвъри, реге и рага меломани, метъли и рокаджии, трескаво обикалят и пазаруват предимно бира от стотиците улични търговци. Така наречената “легенна търговия”, където се изстудяваха всякакви видове напитки (без твърд алкохол) спасяваше народа от обезводняване, заради жегата през деня. Нямаше как да не направи впечатление, че всеки трети фен бе с предпазна маска на лицето, заради опасността от свински грип.

9 юли бе първият ден от фестивала. Той премина под музикалния шамар на Арктик Мънкис, които свириха на 2-рата по големина сцена, която се намира непосредствено след входа. Иначе организацията на събитието беше желязна – в крепостта се влизаше само срещу специалната четиридневна exit карта, която можеш да ползваш само веднъж дневно. Ако излезеш нямаш право на втори шанс. Леко неудобно за феновете, но навярно угодно на организаторите на фестивала, които все пак трябва да печелят от бира и храни, предлагащи се на специално обособени места из цялата крепост. Шансът да си купиш бира е единствено чрез системата Tockenmoney, което ще рече, че срещу определена сума получаваш жетони, с които на баровете можеш да си вземеш желаното пиво – за нещастие само един вид и само в чаша от 400 мл. След всеки концерт по земята се стъпваше само и единствено върху пластмасови чаши. Пак на 9-ти на най-голямата сцена се събраха повече от 40 000 човека, които не напуснаха амфитеатралната обстановка до 9 ч. сутринта. Предимно заради SASHA и John Digweed.

На третата по големина сцена през по-голямата част от времето забиваха тамошни сръбски банди. Около нея бяха ситуирани реге и латино сцените, всяка от които се пръскаше по шевовете. Имаше хора от всички възрастови групи – от 15-16 г. до 50-60.

На 10 юли с електро звучене забиха Kraftwerk, а точно в 00:00 атмосферата в крепостта беше разцепена от порязващите Korn. След тях около 2:30 десетките хиляди хора моментално се насочиха към Dance арената, където пускаше поредното име от световната DJ сцена.
Безспорно най-очаквани бяха 11 и 12 юли, когато на сцената се събраха може би повече от 50 000 души, привлечени като магнит от Moby и Prodigy. Точно в полунощ излязоха Moby и буквално накараха публиката да изригне на едни от най-големите му хитове. Невероятно въодушевен той се раздаде максимално и не пропусна да отбележи, че за него е истинска чест да пее пред повече от 40000 души, събрали се специално за 10-тата годишнина на Exit.
Последният ден от феста точка на музикалната магия сложиха безцеромонните Prodigy, които се събраха с в пълен състав за първи път от доста години насам. Трудно е да се опише огромният човекопоток, невероятната блъсканица и липсата на достатъчно кислород в публиката. Близо 2 часа и половина верните фенове на групата изпаднаха в делириум, след като имаха възможността на чуят наживо едни от най- известните парчета, както и няколко от последният им албум, който излезе в началото на тази година. След тях истински и достоен финал на exit- магията даде DJ Carl Cox, който не остави почитателите да напуснат Dance арената до ранните часове на сутринта.

Веднага след края на фестивала почти нямаше помен от фурора, който се разрази предните дни – главната улица на Петроварадин беше изчистена от може би стотиците хиляди кутийки от бири и енергийни напитки, а хората вече ги нямаше. Само най-големите ентусиасти, които имаха смелостта да опънат палатки на специално организирания къмпинг на фестивала, още бяха там и изглеждаха така все едно нямат намерение да си тръгнат скоро.

Exit е музикално събитие със световни рамки, което не трябва да проспускаш. За щастие на българите се провежда в Сърбия. Мястото е Нови Сад, а най-хубавото е, че и другата година феста ще бъде там.

автор: Росица Трифонова

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !