Меган Маркъл танцува цяла нощ с...

Меган Маркъл беше забелязана да разпуска косата си на...

Целувката на Дензъл Уошингтън с мъж...

Дензъл Уошингтън разкри една от сцените на Гладиатор 2,...

Защо е полезно да пием кафето с мляко?

отпечатай новината

28.01.2024 08:30 | Видян 711 пъти

Защо е полезно да пием кафето с мляко?

Изследователи от университета в Копенхаген сa установили, че комбинирането на антиоксиданти в кафето с млечен протеин може в крайна сметка да бъде полезно за здравето. Те сa публикували своя доклад в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

GlasNews.bg пише, че учените са стигнали до извода, че когато се консумират заедно, протеините, съдържащи се в млякото, и антиоксидантите в кафето могат да удвоят противовъзпалителния отговор на имунните клетки.

За да открият противовъзпалителните ползи от пиенето на кафе с мляко, експертите първо са проучили как полифенол (антиоксидант в кафето) реагира с аминокиселина (която изгражда протеина в млякото). Те са направили това чрез прилагане на изкуствено възпаление на имунните клетки. След това някои клетки са получили различни дози полифеноли и аминокиселини, докато други – само полифеноли. Контролната група в експеримента не е получила нищо.

Екипът е установил, че имунните клетки, които са били изложени както на полифеноли, така и на аминокиселини, са били два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаление от тези, които са реагирали само на полифеноли, казва Андрю Уилямс, доцент в катедрата по ветеринарни и животновъдни науки в университета в Копенхаген, Факултет по здравеопазване и медицински науки и старши автор на изследването.

В резултат на това екипът установил, че кафените зърна, богати на полифеноли, и млякото, което съдържа протеини, имат противовъзпалителни свойства, когато се консумират заедно. Същото важи и за други напитки и ястия, които изискват тези съставки.

„Мога да си представя нещо подобно да се случи, например, с месно ястие със зеленчуци или смути, ако не забравяте да добавите малко протеин, като мляко или кисело мляко“, казва Мариан Нисен Лунд, професор в катедрата по хранителни науки в университета в Копенхаген.


автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !