Близо 100 000 японци са на възраст...

Броят на хората в Япония на възраст над 100 години е...

BMW разтърси екипа си за дизайн

От 1 октомври в дизайнерските екипи на BMW Group...

Канят президентката на Мексико да навести роднините в Пловдив

отпечатай новината

09.06.2024 07:34 | Видян 619 пъти

Канят президентката на Мексико да навести роднините в Пловдив

Новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум вероятно ще получи специална покана да посети Пловдив, откъдето са нейните баба и дядо по майчина линия.

Инициативата идва от влиятелни еврейски фамилии под тепетата, които имат и родствена връзка с 61-годишната дама. Според известния историк Мимо Райчев нейната баба се казва Матилда Смо Калев, а дядото Йосиф Пардо Бенджаминов е притежавал две печатници под тепетата преди семейството да се изнесе през 40-те години на миналия век.

"Рано или късно Клаудия ще посети града", твърди и шефът на местния клон на Шалом Светлозар Калев.

По думите му, той и бившият външен министър Соломон Паси са далечни роднини с нея, но още по-близка е кръвната й връзка с известния патоанатом доц. Бенямим Анави.

"Връзката на Клаудия с България е опосредствана от няколко поколения. Тя е свързана с едно от най-старите еврейски семейства в Пловдив. Шейнбаум е внучка на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо. През 1968 година на гости на ЦК на партията дойде мексиканска делегация. Един от гостите пожелал да остане в Пловдив и да го разгледа, тъй като е рожденият град на неговата майка", разказа за Нова доц. д-р Бенямин Анави.

Той поддържал пряка връзка с нейния чичо Енрико Семо Калев, известен политолог, който е над 90-годишен. "През 1968 г. той е гостувал в Пловдив на нашето семейство. Познаваме мексиканския клон на фамилията. Аз възстанових връзка през 2019 г. с него и оттогава следя развитието на Клаудия", разказа доц. Анави.

"Всичко тръгва от Елиезер Калев - най-известната личност от еврейски произход. Бил е банкер, има големи заслуги за развитието на Пловдив. А по време на Априлското въстание е спасявал арестувани бунтовници. От него започва фамилията Калев-Паси, а в нея се преплитат и корените на Клаудия Шейнбаум, тъй като баба й носи името Матилда Семо Калев. Затова казвам, че със Соломон Паси сме далечни сродници с президентката", обясни пък Светлозар Калев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !