Близо 100 000 японци са на възраст...

Броят на хората в Япония на възраст над 100 години е...

BMW разтърси екипа си за дизайн

От 1 октомври в дизайнерските екипи на BMW Group...

Вече се продават резервациите за топресторантите в Ню Йорк

отпечатай новината

17.06.2024 11:19 | Видян 343 пъти

Вече се продават резервациите за топресторантите в Ню Йорк

Хората правят резервации на безплатни сайтове, след което ги продават онлайн на предложилия най-висока цена.

Някои студенти работят в училищното кафене или в местното кафене, но Алекс Айслер, второкурсник в университета Браун в Роуд Айлънд, продава резервации за вечеря в някои от най-горещите ресторанти в Ню Йорк.

Той го прави чрез приложение, наречено Appointment Trader, където хората могат да платят за място на маса в някои от най-оживените места в града, като 4 Charles, Don Angie или Carbone, практика, която си спечели презрението на някои топ ресторанти и спечели Айслер $100 000 през последните 19 месеца.

За обикновените нюйоркчани и туристи получаването на толкова търсени места е почти невъзможно, което прави платформи като Resy – популярен и безплатен сайт – основен център за осигуряване на резервации. Работи с повече от 16 000 ресторанта по целия свят, но за най-горещите ресторанти в Ню Йорк резервациите изчезват секунди след пускането им на живо.

Влезте в платформи като Appointment Trader, където хората могат да платят, за да поискат място - в допълнение към храната и напитките си, което лесно може да добави до стотици долари на цени в Ню Йорк.

Ето как работи платформата: нейните 15 000 продавачи събират най-добрите резервации, които след това се публикуват в Appointment Trader, където потребителите поставят своите оферти. Колкото по-високо е търсенето, толкова по-висока е крайната цена.

„Ако направите нещата достъпни, хората ще плащат пари за това“, каза създателят на Appointment Trader Джонас Фрей, който обясни, че идеята се е родила след разочароващ ден в DMV.

„Имаше дълга опашка и се чудех как е възможно да не мога да платя, за да си уредя час?“ той каза. „Трябва да има търсене за това.“

След месеци на кодиране, Фрей стартира Appointment Trader през 2021 г. Той бързо забеляза рязък скок на търсенето, но не и за срещи с DMV. За резервации в ресторант.

Както се оказва, много хора са готови да платят за достъп до елитно изживяване за хранене, според Фрей. Appointment Trader е продал 5,7 милиона долара резервации през последната година, каза той, като клиенти са купували средно 20 000 долара резервации на ден през последните седмици.

По-голямата част от приходите отиват при продавачите, като Eisler, а сайтът получава намаление от 20% до 30%, каза Фрей.

Айслер, топ продавач в платформата, чува за Appointment Trader по време на посещение в Ню Йорк преди няколко години, когато сам търси резервация.

„Разбрах, че ако някой друг може да го продаде, защо аз да не мога? Нямам какво да губя“, каза той. „Така че, когато в крайна сметка започнах, просто се събуждах в 9 сутринта или 10 сутринта, просто пусках телефона си на Resy, когато излязоха резервациите, и след това ги резервирах.

„И тогава всичко просто се разви спираловидно оттам.“

Той каза, че се опитва да балансира графика на часовете с бизнеса си, за да поддържа последния на повърхността.

„Този ​​семестър аз лично имам моите вторници без нищо - без часове“, каза той. „Така че вторник е нещо като деня ми за резервация.“

Той използва десетки Resy акаунти, имейли, програмирани ботове и дори различни гласове, когато се обажда в ресторанти по телефона, каза той.

„Настроих аларми на телефона си, за да ми напомнят да продължа с Resy“, каза той. „И когато някой анулира резервация, получавам известие, че е свободна. Тогава или имам бот, който може автоматично да го получи вместо мен, или мога просто да го направя сам.

Но той трябва да следи всичко, в случай че резервация бъде анулирана или акаунтът му бъде маркиран или от ресторант, който не иска резервациите му да бъдат препродадени, или от Resy.

„Имах много прекратени акаунти“, каза той.

Представителите на Resy не отговориха на исканията за коментар, но неговите правила и условия гласят: „Няма да препродавате или разпространявате, или да се опитвате да препродавате или разпространявате каквито и да било резервации.“

Фрей каза, че когато за първи път стартира Appointment Trader, „получихме куп писма за прекратяване и отказване“.

„Нямаше толкова много отворени ръце“, каза той. „Те бяха по-въоръжени.“

Но тъй като сайтът се разраства, някои ресторанти си партнират с него, като се съгласяват да попълват оферти за Appointment Trader, като същевременно осигуряват намаление за себе си.

Но Сирия Алварес, мениджър на ресторанта на Tatiana, класиран номер 1 в Ню Йорк от The New York Times две поредни години, каза, че практиката прави вече ексклузивните опции още по-непостижими.

„Много е неприятно за гостите, които се опитват да получат резервация по честния начин“, каза Алварес. „Покупката и продажбата на резервацията не е свързана с това кого познавате, а с това, което имате.“

Фрей твърди, че поставянето на ценови етикет върху резервациите позволява на повече хора да навлязат в света на ексклузивното хранене.

„Има някои ресторанти в света, които са изключително свръхпродадени, където наистина можете да имате достъп само ако сте част от елита“, каза той.

Алварес каза, че не е изненадана, че хората прибягват до закупуване на резервации на места като Tatiana, където главният готвач Kwame Onwuachi, възпитаник на „Най-добър готвач“ и носител на наградата „Изгряваща звезда“ на Джеймс Биърд, съчетава своето афро-карибско наследство с новия си Йорк Сити възпитание в менюто.

„Имайки списък с чакащи от над 1200 души на ден, мога да си представя защо ще бъде такъв процент“, каза тя.

Алварес каза, че Татяна не продава резервации, които стават налични на Resy 20 дни предварително в 12 часа. ET, но изчезват за по-малко от 30 секунди.

„Гостите, които са чакали толкова дълго време – месеци, може би година, може би часове на опашка навън – винаги казват, че си е струвало чакането“, каза тя.

Фрей контрира: „Чакането като цяло е нещо ужасно. Мисля, че би бил идеалният сценарий, ако нямаше време за изчакване, а просто цена, която трябва да се плати.“

Източник: NBC News

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !