Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

ППДБ искат от президента Радев да престъпи духа на Конституцията, защото така им е изгодно

отпечатай новината

15.07.2024 14:49 | Видян 473 пъти

ППДБ искат от президента Радев да престъпи духа на Конституцията, защото така им е изгодно

"Като оставим настрана иронията да поискаш от Радев да изтълкува и упражни много широко правомощията си в твоя полза, след като си направил всичко възможно да му орежеш тези правомощия, има и нещо не толкова очевидно.

Конституцията не предписва срок за връчване на втория мандат. Но никога не е било прието мандатът да се бави поради политическа целесъобразност, която не касае съставянето на правителство. ППДБ създават прецедент, заявявайки че държавният глава би могъл да се възползва от липсата на срокове в Конституцията, за да преследва политически интереси, които не са поначало заложени в нея. Демократите, повече от всеки друг парламентарен субект, бутат Радев да прекрачва традиционно установените граници на президентските правомощия още от 2020 година насам - разбира се, когато те имат нужда от това - въпреки че през 2023-та му ги орязаха.

Представете си сега, Конституционният съд възстановява основния закон и връща служебното правителство в правомощията на президента. Идват седмите поред избори и партиите пак не могат да съставят кабинет. Какво пречи на Радев да забави за неопределено време връчването на мандатите, докато управлява със служебното си правителство и държи народното събрание заложник, докато не приеме неговата законодателна програма? Стига да има блокиращо малцинство, което да го запази от импийчмънт, какво (формално) незаконно и нелегитимно ще има в такова действие?", написа в социалните мрежи Тончо Краевски.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !