Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

Мумифицирано тяло на алпинист е намерено в Перу 22 г. след изчезването му

отпечатай новината

28.07.2024 08:09 | Видян 930 пъти

Мумифицирано тяло на алпинист е намерено в Перу 22 г. след изчезването му

Откриха тялото на американски алпинист, който изчезна преди повече от две десетилетия, докато се опитваше да изкачи един от най-високите върхове в Андите, пише Daily Mail.

Уилям Стампфл е обявен за изчезнал през юни 2002 г., на 59-годишна възраст, когато лавина погребва групата му за катерене на планината Хуаскаран в района на Анкаш в Перу.

Останките му са открити в лед в петък, точно 22 години и три дни след годишнината от смъртта му, разкри семейството на Стампфл.

Двама катерачи и техният водач откриха Стампфл в планината Кордилера Бланка по време на спускането си от планината, след като останките му бяха открити от топенето на лед.

Тялото на Стампфл, както и дрехите, коланите и ботушите му са били добре запазени от леда и минусовите температури. Неговата лична карта е намерена сред вещите му, което позволява на алпинистите да го идентифицират и да се свържат с близките му.

Семейството работи с местни водачи и власти, за да извади останките му през уикенда. След това тялото му е поставено в моргата в град Хуараз.

Стампфл загина с приятели Матю Ричардсън и Стив Ърскин, когато се опитаха да изкачат планината, висока над 22 000 фута през 2002 г.

Тялото му беше намерено на 27 юни близо до лагер на 17 060 фута над морското равнище, докато алпинист, брат му и техният водач се спускаха от планината.

Близките на алпиниста твърдят, че „невероятно уважителната“ група е използвала тяхната онлайн мрежа, за да намери семейството на Стамплф и да ги предупреди за откритието.

След това семейството се свърза с местните власти, за да организира възстановяването.

Тялото на Ърскин е открито малко след лавината, но това на Ричардсън все още е в неизвестност.

Планините на североизточно Перу, където се намират заснежени върхове като Huascaran и Cashan, са любими на планинари от цял ​​свят.

Стотици алпинисти посещават планината всяка година с местни водачи и им отнема около седмица, за да стигнат до върха.

Наблюдава се увеличение на откритията на останки от изчезнали туристи, скиори и катерачи, тъй като ледниците в световен мащаб все повече се топят.

През май тялото на израелски турист беше открито в Андите почти месец след изчезването му.

А миналия месец опитен италиански алпинист беше намерен мъртъв, след като падна, докато се опитваше да изкачи друг връх в Андите.

Андите са дом на някои от най-бързо изчезващите ледници и ледени пакети в света, разкри проучване на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура миналата година.

Съобщава се, че през последните 40 години регионът е загубил между 30 и 50 процента от ледената си покривка, като някои от „най-ценните“ ледници в района са изчезнали.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !