Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Турска боксьорка повтори жеста Х на Светлана Каменова след загубата си срещу Лин Ю Тин

отпечатай новината

08.08.2024 12:15 | Видян 634 пъти

Турска боксьорка повтори жеста Х на Светлана Каменова след загубата си срещу Лин Ю Тин

Елиминирана на финала по бокс в категория до 57 килограма при жените, туркинята Есра Йълдъз Кахраман направи с пръсти жеста Х, за да изобличи пола на противника си - хиперандрогенната Лин Ю Тин, пише "Фигаро". Припомняме, че първа този жест направи в знак на протест българската боксьорка Светлана Каменова, след като загуби по скандален начин четвъртфиналния мач срещу Лин Ю Тин (Тайван).

Лин, която отстрани българката Светлана Каменова, нямаше проблеми в полуфиналите срещу туркинята Есра Йълдъз Кахраман и я победи с пълно съдийско единодушие. И петимата съдии край ринга гласуваха и трите рунда от мача в полза на Лин, която на 28 години за пръв път достига до финал на Олимпиада. Останала няколко минути на ринга, 27-годишната туркиня направи с пръсти знака Х, който символизира двете хромозоми ХХ при жените. С което наля масло в огъня, който се разгоря през март 2023 г., пише "Фигаро".

Боксьорката от Тайван има две титли от първенства на Азия и три медала от световни първенства, но на последния шампионат на планетата в Ню Делхи през 2023-та беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация (МБА), тъй като направеният ѝ тест е показал наличие на мъжки хромозоми. Допускането и до участие на Олимпийските игри предизвика напрежение между МБА и МОК, както и коментари в пресата в цял свят, припомня БТА.

Всъщност на световния шампионат в Ню Делхи на теста за пол се провалиха и Лин Ю Тин, и Иман Хелиф. Двете хиперандрогенни спортистки бяха изключени от МБА, където смятат, че са мъже, но за сметка на това те отиват на финал на Олимпийските игри в Париж.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !