Мъж, загубил пениса си при катастрофа...

Мъж, който загуби пениса си при ужасяваща катастрофа с...

Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

НАСА каза на американците да бягат от градовете този уикенд заради метеоритен дъжд

отпечатай новината

10.08.2024 07:21 | Видян 791 пъти

НАСА каза на американците да бягат от градовете този уикенд заради метеоритен дъжд

Най-големият и най-добър метеоритен дъжд за 2024 г. е пред нас - но служители на НАСА предупредиха американците, че ще трябва да напуснат града, за да го уловят правилно, предаде Daily Mail.

Очаква се метеорният поток Персеиди, чийто връх ще достигне в полунощ в неделя срещу понеделник сутринта, да произведе между 50 и 75 падащи звезди на час.

Но американската космическа агенция предупреди, че ако живеете в градска зона, светлинното замърсяване може сериозно да затъмни космическото шоу.

Гледачите на небето трябва да излязат навън между 12 сутринта и 5:30 сутринта, за да видят метеорите, които ще се появят в североизточното небе.

Този пиков период настъпва, когато почти няма луна и небето е особено тъмно, осигурявайки перфектния фон за десетки падащи звезди.

„Опитайте се да стигнете до възможно най-тъмното място. Колкото по-тъмно е там, където се намирате, толкова повече метеори ще видите да се разпръскват по небето“, пише НАСА в прессъобщение.

Метеорният поток Персеиди започна на 14 юли и се очаква да продължи до 1 септември, но най-доброто наблюдение е този уикенд.

Събитието се случва всяка година, когато Земята оре през отломките, оставени от кометата Суифт-Тътъл по време на нейните пътувания през вътрешната слънчева система.

Докато се изстрелва през небето с максимална скорост от 26,5 мили в секунда, кометата оставя след себе си следа от прах и отломки.

Орбитата на Земята се пресича с орбитата на Суифт-Тътъл, което кара праха и отломките на кометата да изгарят в нашата атмосфера и да създадат метеорния поток Персеиди.

НАСА го нарече „шампион на огнена топка“ на годишните метеорни дъждове заради рекордния брой супер ярки метеори.

Това е шоу, което няма да искате да пропуснете. За щастие НАСА има експертен съвет за всеки, който се надява да забележи Персеидите този уикенд.

Първо и най-важно ще искате да намерите място извън града с много малко светлинно замърсяване и безпрепятствена гледка към небето.

За да локализират метеорния поток, зрителите трябва да потърсят съзвездието Персей, което е 24-то по големина съзвездие в небето.

Съзвездието се намира в северната част на нощното небе.

Опитайте да потърсите International Dark Sky Park близо до вас или се консултирайте с карта на светлинното замърсяване, за да намерите най-доброто място.

Проверете местната прогноза за времето, преди да тръгнете, за да се уверите, че облаците или дъждът няма да попречат на видимостта ви, и не забравяйте да опаковате топли дрехи, спрей за насекоми и всичко друго, което може да ви е необходимо, за да се чувствате удобно.

След като стигнете до вашето местоположение на тъмното небе, ще трябва да знаете кога и къде да погледнете нагоре към звездите.

Метеорите ще бъдат най-ярки, когато нощното небе е най-тъмно - което е в часовете преди зазоряване, след като луната залезе и преди слънцето да изгрее.

Независимо къде се намирате в Северна Америка, луната ще залезе около полунощ.

За да забележите Персеидите, можете да погледнете навсякъде в нощното небе. Изглежда, че идват от североизток, където съзвездието Персей (съименникът им) ще изгрее след мръкване.

Докато гледате, опитайте се да не гледате телефона си или друг източник на бяла светлина. Това ще наруши нощното ви виждане и ще затрудни виждането на метеорите.

Също така не трябва да използвате телескоп или бинокъл, за да търсите Персеидите. Тези увеличителни инструменти всъщност ще направят много по-трудно виждането на падащи звезди.

Ако пропуснете пика на метеорния поток, не се притеснявайте. Персеидите ще бъдат видими до края на август.

Но ако успеете да излезете да ги видите този уикенд, ще ви очаква грандиозно шоу.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !