Леонардо ди Каприо наруши мълчанието...

Леонардо ди Каприо се дистанцира от Шон „Диди“ Комбс,...

Откриха главата на мъжката статуя в...

След като в петък в древния град Хераклея Синтика беше...

Откриха главата на мъжката статуя в Хераклея Синтика

отпечатай новината

24.09.2024 10:33 | Видян 148 пъти

Откриха главата на мъжката статуя в Хераклея Синтика

След като в петък в древния град Хераклея Синтика беше открита втора, внушителна по големина мъжка статуя, без глава, вчера археолозите откриха и глава. Дали обаче тя е част от мъжката статуя или отделна находка?

"Изненада ни откриването на главата в другия край, в западния на канала. 90% сме сигурни, че това е главата на скулптурата, която няколко дни по-рано открихме в другия край на канала, но в източния.

Днес ще се опитаме да сме по-сигурни, не можем още да ги наложим. Главата междувремето вече я закарахме в Петричкия музей. А самата, останалата част, тялото, скулптурата ще я вдигнем и пренесем в музея на 3 октомври със специализирана фирма. Но днес ще имаме малко повечето време да наложим дигитално тялото към главата, за да сме по-сигурни", обясни проф. д-р Людмил Вагалински - ръководител на разкопките на Хераклея Синтика, предаде БНТ.

"Има малък шанс да не е, но е много малък. Главата и статуята са открити на 6 метра разстояние, което е много странно", коментира ученият.

Той обясни, че статуите са скрити в канала в края на IV век, след земетресение, което удря Хераклея и след като християнството е обявено за единствената държавна религия в Римската империя.

"Това става в 380 г. и най-вероятно са ги скрили, за да ги запазят от евентуално поругаване, разрушаване. Внимателно са ги положили, покрили се ги отгоре с пръст и после запечатали този голям канал, който вече не е функционирал след земетресението", отбеляза проф. Вагалински.

Той обясни, че намерените статуи са били на важни личности.

"Тази статуя, цялата, когато намерихме в самото начало на юли, намерихме долепена към стена на големия канал, с нейното лице долепена, лежеше настрани положена и няхме възможност да видим предната част на статуята, дълго време виждахме само гърба. Като иконография, той много напомня на Хермес, но когато вече я вдигнахме, видяхме предната страна и видяхме, че има индивидуални черти и е портрет на конкретна личност, който е изобразен след смъртта му като бог Хермес."

"Това, че намерените статуи са еднакви по размер ни говори, само че са на много важни личности, защото те са големи над човешки бои. И че си следват един стандарт около 2 метра. Направени са по една и съща технология от един мраморен блок. Не са сглобени от отделни части. Тази техника е малко така остеряла и скъпа, но те в Хераклея Синтика си я правят и изисква много майсторство. Общото е, че със сигурност са скрити по едно и също време - в края на IV век. Но ни предстои да уточниме датировката на втората. Особено, ако главата е нейна, както допускаме. Има някои детайли, които така леко ни разколебават, дали са абсолютно синхронни, но пък ние на втората не сме видели предната част, защото тя лежи по очи. Едва на 3 октомври ще я вдигнем."

Ръководителят на разкопките заяви, че ако двете находки са част от една и съща скулптура, те задължително ще бъдат сглобени и изложени в Историческия музей в Петрич.

"Задължително ще бъде сглобена, ако са си, както допускам, главата и тялото, скулптурата от една статуя. Но това се прави от реставратори, професионалисти, имаме такива, по проект, който се одобрява. И всички статуи са изложени в Историческия музей в Петрич. В София нищо не сме занесли от 2007 година насам."

Ученият коментира и още една находка, която е убегнала от общественото внимание. Намерена е внушителна обществена сграда с мозаечен под.

"Сградата с мозаиките се намира на североизточния ъгъл на форума, представителна е. За първи път намираме мозаечен под в Хераклея, а работим отдавна тук. Само по себе си показва, че тази сграда е важна. С квадри е изградена нейната фасадна южна стена. И на близо миналата година открихме на това място, до тази сграда оброчна плочка на Тракийския конник. Много хубава, мраморна. И допускам, че е възможно тази сграда с мозаечния под да е храм, може би, на Тракийския конник, но това е само хипотеза", допълни той.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !