Започнаха снимките на най-новия...

Започнаха снимките на най-новия български сериал...

Цената, която добрите хора плащат за...

Цената, която добрите хора плащат за безразличието си...

Номинираха Мъск за наградата Сахаров

отпечатай новината

25.09.2024 09:52 | Видян 101 пъти

Номинираха Мъск за наградата Сахаров

Крайната десница в Европейския парламент предлага предприемача и милиардер Илон Мъск за лауреат на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 г. Това става ясно от списъка, която ще бъде обсъден от евродепутатите на 26 септември, предаде БНР.

Мъск е предложен от групите "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации".

Като мотив за кандидатурата крайната десница посочва факта, че Мъск е купил платформата Туитър през 2022 г., за да запази свободата на изразяване, а през 2024 г е увеличил усилията си срещу цифровата цензура, като възстановил забранени акаунти и се противопоставил на „културата на отрицанието“.

До този момент има 7 номинации. Европейските консерватори и реформисти издигат Едмундо Гонсалес – опозиционният кандидат-президент на Венецуела, чието поражение на изборите ЕС не признава и който избяга в Испания, след като режимът на Николас Мадуро нареди неговия арест. Освен Гонсалес, Европейската народна партия посочва и Мария Корина Мачадо – кандидат-президент, която не бе допусната да се кандидатира на изборите във Венецуела.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс посочва д-р Губад Ибадоглу – академик и борец срещу корупцията от Азербайджан, който е под домашен арест и е заплашен от 17 г. затвор.

Радикалната левица номинира журналисти от Палестина и изтъква, че поне 116 от тях са убити в Ивицата Газа след началото на конфликта от 7 октомври м.г.

Женски организации от Израел и Палестина и лидерките им, борещи се за разрешаване на конфликта, са номинирани от две политически групи – Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералите от "Обнови Европа".

Кандидатурите ще бъдат представени на 26 септември на съвместно заседание на комисиите по външни работи и развитие и подкомисията по правата на човека.

На 17 октомври първите две комисии ще гласуват кратък списък от трима финалисти. Седмица по-късно победителят ще бъде обявен от Конференцията на председателите на парламентарните групи.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !