Официално обвиниха лекаря на Матю Пери

Д-р Марк Чавес, един от двамата лекари, които бяха...

Pink Floyd продадоха песните и бранда...

Легендарната британска група Pink Floyd е сключила...

Pink Floyd продадоха песните и бранда си за $400 млн. на Sony

отпечатай новината

03.10.2024 15:39 | Видян 133 пъти

Pink Floyd продадоха песните и бранда си за $400 млн. на Sony

Легендарната британска група Pink Floyd е сключила сделка със Sony Music за продажбата на правата върху своя музикален каталог със записи, както и тяхното име и бранд, но не и правата върху текстовете на песните, пише Rock 1. Така гигантът се сдобива с всякакви права за мърчъндайз, както и такива за телевизионни поредици и филми. Обявената сума е 400 милиона долара, според Financial Times, който първи съобщи новината, цитирайки двама запознати с въпроса.

Описано от Variety днес като „едно от най-големите от многото през последните години“, което е очаквано високо, като се има предвид, че Floyd е една от най-великите групи за всички времена, споразумението идва след години на докладвани вражди и вътрешни борби между живите членове на групата относно подробностите за продажбата, както и относно противоречиви коментари за Израел, Украйна, Русия и Съединените щати, направени от Roger Waters, което също според съобщенията е усложнило процеса на сделката. Припомняме, сред изявленията той каза, че нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. „не е било непровокирано“. Русия го покани да говори пред Съвета за сигурност на ООН в началото на 2023 г., където той повтори твърдението. Четирима източника заявиха през март 2023 г. пред Variety, че каталожната продажба на правата на групата за 500 милиона долара е „по същество мъртва“ поради конфликти между членовете на групата. По-късно същата година Waters бе разследван от берлинската полиция за униформа в нацистки стил, която носи на концерт там. През същата година той спечели съдебна битка, позволяваща му да изнесе концерт във Франкфурт, Германия, след като градът се опита да отмени събитието на фона на обвинения в антисемитизъм. Градът го нарече „един от най-широко известните антисемити в света“ и възрази срещу концерта му отчасти поради факта, че предишно турне включваше балон с формата на прасе, изобразяващо звездата на Давид и различни фирмени лога, като част от сценичното шоу.

Към момента Sony не е публикувала изявление и не е отговорила с коментар относно новината. David Gilmour, който в момента е на турне в подкрепа на новия си албум „Luck and Strange“, не е отговорил на молба за коментар, а Waters не е открит за коментар.

Това е поредна крупна сделка за Sony Music в последно време. През юни бе съобщено, че гигантът купува правата на Queen за умопомрачителната и рекордна сума от 1 милиард 270 милиона долара.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !