Невролози разкриха защо „Момичето с...

Шедьовърът на Вермеер „Момичето с перлената обица“ (на...

ЕС с нови мита за електромобилите от...

Страните членки на ЕС подкрепиха предложението на...

Невролози разкриха защо „Момичето с перлената обица“ е толкова пленително

отпечатай новината

04.10.2024 16:06 | Видян 138 пъти

Невролози разкриха защо „Момичето с перлената обица“ е толкова пленително

Шедьовърът на Вермеер „Момичето с перлената обица“ (на снимката вляво) е вдъхновил всичко - от книги и пиеси до филм със Скарлет Йохансон в главната роля.

Но макар че творбата се смята за едно от най-завладяващите произведения на изкуството, създавани някога, на учените им е отнело почти 400 години да разберат защо. Невролози разкриха, че в картината с маслени бои от XVII в. се използва „уникален“ психологически трик, наречен „устойчив цикъл на вниманието“ (на снимката вдясно), който задържа зрителя на място.

Изследователите смятат, че този уникален ефект би могъл да обясни привлекателността на велики произведения на изкуството като „Мона Лиза“. Музеят „Маурицхюс“, където се намира картината, покани невролози да проучат как мозъкът ни реагира на изкуството.

Изследователите поставят на 20 участници специални ЕЕГ слушалки, които записват мозъчната им активност, докато устройствата за проследяване на очите записват къде гледат. Това показва, че „Момичето с перлената обица“ има уникален ефект на привличане на вниманието.

Г-н дьо Мюник казва: „Беше предвидимо, че момичето е специално. Но „защо“ беше изненада и за нас.

„Обикновено, когато гледате лице, гледате очите, устата и приключвате, защото тогава вече сте определили дали този човек е „безопасен“ или не. Но не и при „Момичето с перлената обица“.

Вермеер е известен с това, че оставя повечето от картините си меки и размазани, докато няколко детайла са направени особено остри, за да привлекат погледа на зрителя.

В „Момичето с перлената обица“ Вермеер използва три от тези фокусни точки: устата, очите и обицата.Така, вместо да се изплъзне от картината след бърз поглед, погледът на зрителя се привлича в триъгълник от очите към устата, към обецата и обратно към очите.

Този ефект на зацикляне означава, че зрителите ще гледат лицето в картината значително по-дълго, отколкото лицата в други картини.

Изследователите смятат, че този ефект на задържане на погледа може да обясни защо „Момичето с перлената обица“ и други подобни велики картини са толкова завладяващи.

Г-н дьо Мюник казва: „Колкото по-дълго гледате някого, толкова по-красив или по-привлекателен става той.

Източник: Dailymail.co.uk

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !