Блатечки, Нейков, Койна в схемата за...

Асен Блатечки като актьор и като режисьор и други...

Различната коса на Меган Маркъл...

Според съоснователката на MAYFIVE Кейти Алън промяната...

Хиперзвуков самолет със скорост над 5000км в час ще превозва пътници от Лондон до Ню Йорк за 1 час

отпечатай новината

09.10.2024 15:41 | Видян 183 пъти

Хиперзвуков самолет със скорост над 5000км в час ще превозва пътници от Лондон до Ню Йорк за 1 час

Аерокосмическа компания разкри планове за хиперзвуков самолет, който според нея ще може да пътува от Ню Йорк до Лондон със скорост до над 5000 км в час само за един час, пише express.

Стартиращата инженерна компания Venus Aerospace заяви, че техният Stargazer M400 ще бъде първият на Земята хиперзвуков самолет за многократна употреба, способен да отпътува 8000 км, като същевременно произвежда половината от CO2 емисиите на обикновен полет.

Изминаха повече от 20 години, откакто Concorde полети, забранен в много страни поради смущенията от шумни звукови гърмежи, когато те пробият звуковата бариера.

Но това може да се промени с плановете за Stargazer, позволяващ пътуване до над 5000 км в час на височина от 110 000 фута, достатъчно високо, за да видите кривината на Земята и тъмнината на космоса.

Venus Aerospace вярва, че Stargazer ще бъде достъпен метод за пътуване, за разлика от Concorde, който беше скъп, луксозен метод за пътуване - нещо, което в крайна сметка допринесе за неговия крах.

Основателите Андрю и Саси Дъгълби вярват, че развитието на технологията може да промени бъдещето на пътуванията, дипломацията и медицината в бъдеще.

Основан през 2020 г., след като двойката се разочарова от времето, необходимо за пътуване от Япония до САЩ, се надява самолетът да бъде в експлоатация през 2030 г.

Двойката каза на Medium: „Как се променя светът, ако можеш да прелетиш земното кълбо и да си си у дома за вечеря?

„Представете си какво бихте могли да направите. Коя фабрика не работи, която може да получи участие за един час? Какво ще кажете за глобалните трансплантации на органи? Помислете за дипломация и срещи лице в лице и разрешаване на конфликти. Помислете за неща като извличане на екипите на тюлените от опасност.

„Опциите и възможностите са безкрайни. Всеки път, когато има увеличение на скоростта на пътуване, това води до увеличаване на търговията и спокойствието.“

През февруари тази година Venus успешно излетя със своя встъпителен свръхзвуков дрон и постигна всички етапи на двигателя до момента.

Двойката също вярва, че развитието на хиперзвука е от решаващо значение за запазването на военното предимство на САЩ през следващите десетилетия.

Те казаха: „Ние сме във война и изоставаме. Други страни имат подобна технология. Ако не се развиваме бързо, ще изостанем с десетилетия. Има надпревара за ново пространство и Америка трябва да спечели.“

Venus Aerospace казва, че планират тестов полет следващата година заедно с наскоро обявения доставчик на двигатели Velontra.

Ерик Бригс, главен оперативен директор на Velontra, каза: „Нямаме търпение да се задълбочим, да накараме първия да полети и в крайна сметка да усъвършенстваме концепция за двигател, която е живяла предимно в учебниците, но никога като производствена единица във въздуха.“

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !