Мъск редовно разговаря с Путин: WSJ

Шефът на SpaceX, Tesla и X, Илон Мъск, е в редовен...

Емил Конрад купи дом на мъжа си

Влогърът и инфлуенсър Емил Конрад се похвали с нов имот....

Мъск редовно разговаря с Путин: WSJ

отпечатай новината

25.10.2024 15:34 | Видян 132 пъти

Мъск редовно разговаря с Путин: WSJ

Шефът на SpaceX, Tesla и X, Илон Мъск, е в редовен контакт с руския президент Владимир Путин от края на 2022 г., съобщава The Wall Street Journal. Изднието цитирай няколко настоящи и бивши служители от САЩ, Европа и Русия. Според публикацията Мъск и Путин обсъждат лични въпроси, бизнесът и геополитическото напрежение по време на разговорите си.

Флагманът отбелязва, че информацията за контактите на Мъск с Кремъл очевидно е "строго пазена тайна" - не всеки в правителството на САЩ знае за това. Един от източниците на WSJ твърди, че американските власти "не харесват" контактите на Мъск с Путин, но Белият дом не е отправил никакви предупреждения към бизнесмена за възможни нарушения.

Контактите на Илон Мъск с руския президент, отбелязва изданието, тревожат някои членове на настоящата американска администрация, тъй като САЩ гледат на Путин като на един от основните си противници. В същото време Мъск има достъп до определена класифицирана информация, както и бизнес връзки с американските военни и разузнавателни служби.

През октомври 2022 г. американският политолог Иън Бремър съобщи, че Илон Мъск е разговарял с Владимир Путин, цитирайки разговор с бизнесмена. Бремер твърди, че според Мъск Путин е „готов да преговаря“ при условие, че Крим остане руски, Украйна ще бъде неутрална и ще признае анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. Бремер каза още, че Путин е споменал възможен ядрен удар в разговор с Мъск в случай на нахлуване на Украйна в Крим, а Мъск отбелязал, че „трябва да се направи всичко, за да се избегне подобен изход“. След изявлението на Бремър Илон Мъск публично съобщи, че е разговарял с Путин само веднъж, около април 2021 г., и че темата на разговора им е била космосът.

Илон Мъск започнал да търси разговор с Путин през февруари 2021 г., когато покани руския президент на чат в социалната мрежа Clubhouse чрез Twitter. Тогава Кремъл заяви, че иска да разбере „какво се има предвид, какво се предлага“. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков съобщи в края на февруари, две седмици след предложението на Мъск, че бизнесменът не е отговорил на уточняващите въпроси на Кремъл.

Според The ​​Wall Street Journal през 2022 г. освен с Путин Мъск е започнал да общува и с високопоставени руски служители. Сред тези, с които Мъск е разговарял, е първият заместник-ръководител на администрацията на президента на Руската федерация Сергей Кириенко, каза източник на изданието. Какво са обсъждали Мъск и Кириенко не е ясно. Източникът отбеляза, че разговорите са се състояли, когато Кремъл е оказвал натиск върху бизнеса на Мъск и „негласно отправял заплахи срещу него“. Вестникът цитира един пример за обществен натиск: през май 2022 г. ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че Илон Мъск „ще трябва да отговори като възрастен“, защото Пентагонът е доставил комуникационни системи Starlink на бойците на Азов в Мариупол.

В края на 2023 г., твърди бивш офицер от руското разузнаване пред вестника, Путин е помолил Мъск да не активира неговата сателитна интернет услуга Starlink над Тайван. Източникът твърди, че Путин е направил молбата като услуга към китайския лидер Си Дзинпин. Друг източник на WSJ потвърди информацията. Китайското посолство във Вашингтон заяви, че не е запознато с подробностите и не може да коментира. Както отбелязва вестникът, Starlink никога не е получавала разрешение да предоставя интернет услуги в Тайван, тъй като тайванските власти ограничават работата на сателитни оператори от други страни. Тайван е отбелязан на картата на Starlink като място, където ще се предоставят услуги „скоро“.

Разговорите между Мъск и Путин продължили през 2024 г., когато бизнесменът започнал да критикува правителството на САЩ за военна помощ за Украйна и се включил в предизборната кампания на републиканеца Доналд Тръмп, според бивш и настоящ служител на разузнаването.

Мъск не е отговорил на исканията на WSJ за коментар. Говорител на Пентагона пък отказа да коментира „въпроси, свързани с разрешението, проверката или статута на всяко лице“. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза пред изданието, че Путин и Мъск са имали само един телефонен разговор, в който са обсъдили „космоса, както и модерните и напреднали технологии“. Песков добави, че нито Путин, нито висши руски служители разговарят редовно с Мъск.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !