НАЙ-НОВИ
75-годишна жена от Охайо, убита и...
Възрастна жена от Охайо е рзкъсана до смърт и частично...
Когато порастваш списъкът за Коледа...
Когато порастваш списъкът за Коледа намалява, защото...
Учен по храните посочи кои от тях никога не би консумирал
26.01.2025 07:50 | Видян 297 пъти
Хранителен учен разкри храните, които „никога“ не би докоснала – поради високорисковия им характер.
Експертът, който публикува под потребителско име @hydroxide, сподели трите храни, които никога не би яла, тъй като представляват сериозна заплаха за здравето.
„Номер едно са суровите кълнове“, обясни ученият по храните във видео в TikTok.
Въпреки че експертът призна, че „от време на време“ ги яде, тя отбеляза, че те са „много, много“ високорискова храна.
„Нещо, което трябва да знаете за хранителните бактерии, е, че те са като вашите най-добри приятели през пролетната ваканция“, обясни тя.
„Те искат да отидат на горещо и влажно място и са жадни. И така, кълновете основно се отглеждат в земята в най-топлата, най-влажна, влажна и мокра среда, която можете да си представите,
„И познайте какво? Бактериите го обожават — продължи тя.
Експертът казва, освен ако не бланширате или готвите кълновете „до подчинение“, кълновете, които обикновено ядете – например тези, които идват сурови със супа Фъ – не трябва да се консумират. — Не ги докосвам — каза тя.
След това експертът по храните добави, че е важно да запомните, че когато работите с „високорискова“ храна, цялата влага, която пренася бактериите, може да попадне върху вашите кухненски принадлежности.
Друга храна, която ученият избягва, е бургер с говеждо месо, приготвен суров или недопечен.
„Обикновено ще поръчам добре изпечен бургер“, сподели тя.
Причината за това, обясни експертът, е в начина на приготвяне и готвене на месото.
„Механично омекналото говеждо месо се нарязва с едни големи стари шипове“, каза тя на зрителите. „Ако там долу има малко парче месо, върху което има E.coli (Ешерихия коли) или салмонела – каквото и да е – вие на практика го взимате и го разпределяте навсякъде в смляното месо.
„Това е специално смляно говеждо месо, защото пуешкото и смляното пиле трябва да готвите до 165F, или 74 градуса по Целзий, защото това е птиче месо“, обясни тя.
Третата храна, която експертът няма да яде, са суровите стриди.
„Горещото момиче, което официално е на сцената, е норовирус и една от големите епидемии, които току-що се случиха миналия месец, беше в много богат, където група хора ядоха сурови стриди и получиха норовирус“, спомня си тя в клип на TikTok.
Ученият продължи да споделя подробности за едно от „най-големите“ огнища досега, случило се миналия месец на много богато парти, където много купонджии ядоха сурови стриди и получиха норовирус.
„Единствената проверка за безопасност на храните, през която трябва да преминат суровите стриди, е да се провери дали водите за улов, от които идват, са безопасни за риболов“, обясни експертът.
Тя добави, че това означава, че всичко във водата - включително екскременти - може да се окаже в стридите.
Според FoodSafety.gov, яденето на сурови или недостатъчно обработени стриди, които съдържат бактерии Vibrio, може да ви разболее.
„Стрида, която съдържа Vibrio, не изглежда, не мирише и не вкусва по-различно от всяка друга стрида“, отбелязва сайтът. „Правилното готвене на стриди може да убие вибриона и други вредни микроби.“
Службата за безопасност на храните и инспекция на USDA препоръчва често миене на ръцете и повърхностите, избягване на кръстосано замърсяване на храните, готвене на храната до подходяща температура, проверка с термометър за храна и охлаждане навреме, за да избегнете разболяване.
Всяка година около 48 милиона американци страдат от хранителни заболявания. Около 128 000 попадат в болница, докато 3000 умират, според CDC.
Примери за бактериални, паразитни и вирусни инфекции, причинени от храна, включват салмонела, токсоплазма, листерия и норовирус - както и E.coli.
Най-често срещаният е норовирусът, който засяга един на всеки 15 души всяка година - въпреки че всички инфекции могат да доведат до сериозно заболяване, а някои дори могат да бъдат фатални.
Източник: Daily Mail
свързани новини
Диетолог разкри кои храни от магазина причиняват рак, забрани да се купуват
Защо се провалят 90% от диетите, как да отслабнем реално и кога е по-важно от какво ядем
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !