Драго Симеонов с признание за...

Тази събота (21 септември) в „Животът по действителен...

Динамичен и напрегнат старт на...

В петък вечер (20 септември) от 20:00 ч. по bTV, на едно...

Джордж Лукас съди дизайнер за $10 милиона

отпечатай новината

08.04.2008 13:27 | Видян 2232 пъти | Гласували 1

Джордж Лукас съди дизайнер за $10 милиона

Във Великобритания е започнало изслушване по иска на режисьора Джордж Лукас към британския дизайнер Андрю Ейнсуърд, съобщи Франс прес.

Ейнсуърд е създател на костюмите на имперските щурмуваци в поредицата “Междузвездни войни”. Лукас е предявил иск за обезщетение от дизайнера на стойност 10 млн. долара.

Самият Ейнсуърд, който е собственик на скромен магазин в Лондон, е предизвикал гнева на киномагната, като е пуснал в масова употреба комплекти от оборудвания и костюми и ги е продавал за 3000 долара на фенове. Дизайнерът не се е стреснал от обвиненията на Лукас и сам е подал насрещен иск срещу “Лукасфилм” за 12 млн. долара за използването на измислените от него шлемове и брони като сувенирни продукти още през 1977 г.

Изслушванията по делото ще продължат 10 дни. Това е първото по рода си дело между независим създател на реквизит и крупна кинокомпония. Ейнсуърд твърди, че именно той е собственик на авторските права на облеклата на щурмуваците.

“Доколкото ми е известно аз съм създателят на тези костюми и знам кое е правилно и кое – не”, заявява недвусмислено дизайнерът.

Джордж Лукас се е свързал с Андрю Ейнсуърд през 1976 г., но помежду им няма никакъв подписан договор, който да урежда отношенията между страните. За своята работа Ейнсуърд е получил общо 60 000 долара.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !