Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

$60 млн. от сериали прибрала Турция за година

отпечатай новината

12.12.2011 18:00 | Видян 3982 пъти

$60 млн. от сериали прибрала Турция за година

Турските сериали се оказаха доста доходоносен бизнес в южната ни съседка. Само за тази година индустрията край Босфора е спечелила над 60 милиона долара приходи от износа на филми, съобщава Хюриет дейли нюз.
 
Сериали като Великолепният век и Забраненият плод чупят рекордите по зрителски интерес в страните от Близкия Изток и Северна Африка, като освен че носят приходи в Турция, те увеличават влиянието на страната в региона чрез „мека власт“, посочва изданието.

Първият, нашумял у нас, бе Перла, а най-гледаният – Листопад.  Сценарият на втория е по мотиви от едноименната книга на турския белетрист и драматург Решат Нури (1889-1956), станал прочут с романа си Чучулигата.

Други хитови сериали, любими на българските зрители, са пионерите 1001 нощи, Мелодия на сърцето, Гордата Аси и Сълзи над Босфора, сега погледите събират Златната клетка, Малки тайни, Мечтатели и Двама завинаги.

Хит са и две криминалета – култовият Арка Сокаклар (Опасни улици), който разказва за живота на екипа на Татко Раза в централното полицейско управление на мегаполиса Истанбул, и тежкомафиотският Долината на вълците, където добрите ги няма, има само лоши, които бродят сред мрак и леки жени.

Турски сериали се излъчват и в много страни от Централна и Източна Европа, сред които Сърбия, Хърватска, Чехия, Румъния, Полша и Унгария, както и в Далечния изток - Малайзия, Индонезия, Тайланд, Сингапур, Япония и Виетнам.

Скритата идея на комшийското кино всъщност е да покаже страната си като по-светска държава, която не е с двата крака в Анадола, а е с единия в Европа.

Затова в тях може да видите немислимото доскоро табу – женски маникюр, голи крака в сандали, боядисани коси, татуировки и пиърсинг, както и бурен нощен живот.

„Цената на епизод от определени турски сериали варира между 500 и 15 000 долара“, казва ръководител на Калинос холдинг, който осъществява около 80 на сто от износа на турски сериали в чужбина Фърат Гюлген,.

Списание Тайм определи наскоро износа на турски сериали като „тайната на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !