Мъж, загубил пениса си при катастрофа...

Мъж, който загуби пениса си при ужасяваща катастрофа с...

Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява бедстващи оранготани в Индонезия

отпечатай новината

27.01.2012 17:30 | Видян 2928 пъти

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява бедстващи оранготани в Индонезия

Приматите са жертва на масови кланета, популацията им е намаляла до критични нива през последните десетилетия.

Спешна акция за спасяването на бедстващи орангутани в индонезийската част на остров Борнео организира екип на международната организация „Четири лапи” след сигнал на местни жители.

Двете животни - бременна майка и нейната дъщеря – бяха изтръгнати от лапите на местни ловци на орангутани минути преди да бъдат умъртвени. Днес те бяха пуснати на свобода в отдалечена джунгла, където животът им няма да е застрашен.

„Имахме изключителния късмет да пристигнем в правилния момент – ако бяхме закъснели дори с няколко минути, орангутаните щяха да са  мъртви”, заявява д-р Сигне Пройшофт, експерт по приматите в „Четири лапи”. „Заварихме група млади мъже, които бяха обградили двете животни. Ясно се виждаше, че жертвите са замръзнали от ужас, а хората ликуваха в очакване на своята награда за залавянето и убийството им.”

Масовите кланета на орангутани, стимулирани от местни компании за производство на палмово масло, попаднаха наскоро в полезрението на индонезийските медии. За първи път властите решиха да извършат арести, включително на главния мениджър на една от големите компании - Кхаледа.

Твърди се, че тя е предлагала награда от 1 млн. индонезийски рупии (около 85 евро) за всеки убит орангутан. През последните две години е било заявено получаването на стотици такива награди, като се смята, че някои от компаниите за добив на палмово масло са плащали до 100 евро за труп на орангутан.
През м. септември 2011 г. бяха открити масови гробове на застрашените от изчезване примати и след последвалия обществен скандал защитата на орангутаните прерастна в главна политическа тема. Убиването на орангутани е незаконно в Индонезия, но законът не се прилага.

До м. ноември 2011 г. са били извършени само два ареста на ниско ниво. За последните два месеца обаче бяха арестувани 10 души, включително на високи постове.

За първи път в историята на Индонезия съдбата на орангутаните се превръща в истински политически въпрос, според д-р Пройшофт. „Продължаването на масовите кланета не трябва бъде допуснато. Местообитанието на тези животни в тропическите гори се нуждае от адекватна защита.

Последствията от извършените престъпления трябва да бъдат понесени от виновниците, а не от организациите за защита на животните или от орангутаните. Надяваме се, че привличането на общественото внимание към нашата спасителна операция ще помогне на още много орангутани.”

Орангутаните, които са вид, много близък до човешкия, са застрашени от загубата на всичките си местообитания заради изсичането на тропическите гори.

Само преди няколко десетилетия на о-в Борнео са живеели четвърт милион примати от този вид – днес оцелелите са около 50 000. Изсичането на горите обаче не е единствената заплаха: някои компании за производство на палмово масло са решени да прочистят новосъздадените плантации от орангутани, които те виждат като вредител.

При избиването на толкова много възрастни орангутани ловците запазват бебетата живи и ги продават за домашни любимци. „Четири лапи” и партньорите им от Borneo Orangutan Survival правят всичко по силите си, за да спасят травматизираните малки орангутанчета в убежището за орангутани „Самбоджа” – там те придобиват умения, необходими за завръщането им в дивата природа, където ще трябва сами да се грижат за себе си.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр.

Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !