Близо 100 000 японци са на възраст...

Броят на хората в Япония на възраст над 100 години е...

BMW разтърси екипа си за дизайн

От 1 октомври в дизайнерските екипи на BMW Group...

Художници издигнаха в култ дакела

отпечатай новината

28.01.2012 09:00 | Видян 3323 пъти

Художници издигнаха в култ дакела

В химна на дакелите се пее, че няма друго куче като дакела, твърдоглав и хитър като лисица, най-веселото куче на света. Това смешно на вид създание с дълго тяло и твърде къси крака е вдъхновявало художници, забавлявало писатели и е правило компания на много прочути и мъдри личности благодарение не само на забавния си вид, но и на вроденото си самочувствие и гениална индивидуалност.

Заради всичко това 77 автори, сред които живописци, скулптори и фотографи, изложиха свои работи посветени на интересната кучешка порода. Изложбата разположена в СБХ те кръстиха „Дакелска му работа…”. Творбите окачени по стените в галерията на ул. „Шипка“ 6, представят дакелът в съвременното българско изобразително изкуство. „Ако още не си имал дакел, значи наистина си изпуснал много. Дакелът носи радост вкъщи, и е философът сред кучетата“. Добре представен в попкултурата благодарение на забавното си тяло, подобно на салам, дакелът се появява във всички изкуства, като муза в съвременната култура.

Не е нужно да сме виждали снимка на кралица Виктория с нейния любим дакел, разнежените Фрида Кало и Диего Ривера, прегърнали малко кученце, Пабло Пикасо и Лумп, неразделни в последните 16 години и свързани в едно истинско мъжко приятелство, Анди Уорхол и неговите 2 дакела Арчи и Амос, Дейвид Хокни с Буджи и Стенли, нарисувани в 365 платна; или да сме чували историята на Джон Уейн и неговият Чарли, спасил семейството му от пожар. Просто дакелът е много повече от куче, верен, умен и равноправен приятел.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !