НАЙ-НОВИ
Пъф Деди разкри кой известен актьор е...
Това е моментът, в който Шон „Диди“ Комбс (Пъф Деди)...
Ас.Василев скрил задължения, продал...
Асен Василев е крил съзнателно задълженията към...
Вишните събираше кръга на 12-те си стола
28.06.2012 15:15 | Видян 2274 пъти
През 90-те години беше много на мода приятелските КРЪГОВЕ във властта да получават имената на любимите си кръчми. Командирът Костов – тогавашният премиер на България, ходеше в ресторант Олимп на своя най-приближен финансист Славчо Христов. Така обрачът от фирми около него получи името Олимп. Другата силна групировка по онова време също получи кулинарно име – агнешките главички, по названието на любимото ястие на своя патрон – синия депутат Никола Николов.
А далеч по-добре би звучало да му викаха Кръг Вишните по името на ресторанта, където на 12 малки стола едва се събираха едрите телеса на участниците в обръча от фирми – до един възпълни.
Старите софиянци, каквито момчетата от Разград и Благоевградско само мечтаят, но никога няма да бъдат, знаят улица Вишнева. Тя започва от спирката на трамвая в гората, пресича Смирненски и стига до Свети Наум.
Баш на ъгъла на Вишнева и Смирненски – едно от най-красивите места на стара София, се намираше едноименното бистро Вишнева. То беше малко, бохемско и страшно готино заведение, където провинциалисти не вирееха.
Уви, по Костово време си го харесаха Агнешките главички, които – то им личи по името, не се отличават с изискан вкус. И решиха да го направят малко в стил мутробарок – тъпо и претенциозно място. Е, успяха да изгонят пичовете и си останаха сами да се събират на това място.
Не им стигна това, ами, за да преодолеят комплексите си – провинциални и други, решиха да короноват старата бохемска кръчма като Ресторант на годината в своите издания. Сигурно са искали да харесат далия им хляба в ръцете Костов и неговия любим Олимп. Защото и там амбициите за първенство в кръчмарството не бяха малки.
Истината е, че по онова време най-добрите ресторанти на София бяха от веригата Uno – BBQ и Енотеката. За да разбере тази проста и очевадна работа обаче на човек от една страна му трябва вродена дарба за стил и малко пътуване в чужбина. Има и такива екземпляри обаче, които и да видят, и да пипнат, пак не могат да оценят качеството. Провинциалистите си имат и лаф по този повод – „НЕцървул първо поколение”...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !