Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Кои са Пуси Райът?

отпечатай новината

17.08.2012 22:54 | Видян 2690 пъти | Гласували 2

Кои са Пуси Райът?

Философката, Артистката и Писателката - това са прякорите на трите пънкарки от групата "Пуси райът", осъдени на по две години затвор в трудов лагер заради пънк молитвата в московския храм Христос Спасител.

 

Пуси Райът буквално преведено от английски означава Бунтът на Котенцата, но думата "пуси" се използва и за нежен синоним на "вагина", т.е. Бунтът на вагините.

 

Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата "Пуси райът" пред западните медии.

 

Надежда е част от руския творчески колектив "Война", известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и въпреки това правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов.

 

Тази творческа проява се състоя в Зоологическия музей в Москва и целта беше да се протестира срещу избирането за президент на протежето на Владимир Путин - Дмитрий Медведев.

 

Толоконникова следваше философия последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учеше в престижния Московски университет. Сега дъщеря й е на 4 години.

 

Съдът се опита да представи Надежда като жена с лошо влияние над останалите от пънк бандата.

 

В съдебната зала на свидетелите бяха задавани въпроси дали са забелязали промяна в държането на останалите пънкарки, след като са се запознали с Надежда.

 

Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията.

 

Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия "Родченко".

 

Преди да бъде арестувана през март, Екатерина живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции.

 

В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма "Христос Спасител", защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите.

 

В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко.

 

Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва.

 

В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на "Грийнпийс".

 

На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите.

 

Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата й реакция на протеста в катедралата "Христос Спасител".

 

Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин, заяви Мария.

 

В ареста нейната майка й носила плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е вегетарианка, посочва Ройтерс.

 

Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация .Амнести интернешънъл.

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !