Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Украйна или Да разлаем кучетата 2

отпечатай новината

24.02.2014 11:00 | Видян 3203 пъти | Гласували 4

Украйна или Да разлаем кучетата 2

Да разлаем кучетата беше прекрасен филм за това как работи голямата политика. Напомням накратко синопсиса – президентът на САЩ е изнасилил тийнейджърка 11 дни преди изборите, поради което кани супер пиар да го спасява. Той измисля виртуална война в Албания, за да отвлече вниманието. Когато го питат: Защо Албания, той казва – а вие какво знаете за нея?!

Средният американец, та и европеец не знае нищо или почти нищо за Украйна – една изкуствено създадена от Ленин, Сталин и Хрушчов държава, която е самостоятелна от Русия едва 22 години.

След като Путин обедини света срещу американската идея за война в Сирия и тъжният Обама бе показан пред цял свят как броди сам в градината на Петродворец, зарязан от другите 19 големи лидери в Г20, на Москва беше отмъстено с украинските събития. Точно по време на олимпиадата в Сочи, която не се получи да бъде провалена посредством терористични актове и изнудване от Саудитска Арабия, дето можела да ги спре срещу съдействие в Сирия от страна на Русия.

Апропо, кой ли обърна внимание на поредното покачване на тавана на безумния американски държавен дълг с някой и друг трилион, което се случи тези дни?! Точно в кампанията преди изборите за 435 нови конгресмени, на които партията на Обама излиза с губещи позиции. А на вота за Конгрес се избира и 1/3 от Сената.

С какво друго не са наясно хората? Първо, дори да започне преговори с ЕС, Украйна се нуждае от минимум 20 млрд. евро, за да изпълни поне част от критериите за членство. За нас това означава България да отдели 1,5 млрд. лева, които ? се полагат като 1/28 от еврофинансирането. Сега подаряваме 10 млн. лв. годишно на украинците, понеже сме член на ЕС. Колкото струва във всяко българско училище да има лекар и зъболекар, а няма.

САЩ също помагат на демокрацията в Киев, даже излязоха записи как зам.-външният им министър заявява:„ЕС да си ... майката”. И, че Вашингтон ще каже кой-кого на Майдана. Само че янките пари не дават, освен на лидери. Обещават, че ще лобират пред МВФ. За $ 2 млрд. помощ обаче фондът желае 40% намаляване на пенсиите и държавните заплати в Украйна срещу парите си.

Пари досега даваше само Русия. Тя вече преведе 3 от 15 милиарда долара помощ, договорени от Янукович при срещата му с Путин преди Коледа. Следващите 2 млрд. трябваше да се платят тази седмица и вероятно това е нагнетило напрежението и струваше живота на 87 украинци, пострадали на площада. През уикенда обаче, след като Радата забрани употребата на руски език, финансовият министър в Москва Антон Сиуланов спря кранчето, докато няма стабилно правителство.

Така новата власт и стара опозиция, която не щеше да влиза в правителството, понеже знае дереджето, е принудена да действа на принципа „пари нема – действайте”. По думите на и.д. президента до изборите на 25 май Александр Турчинов: „икономическата ситуация в Украйна е буквално катастрофическа. По сметките на хазната въобще отсъстват средства. Има колосални проблеми с пенсионния фонд”. За всичко е виновен Янукович, който при забраната да излети от Донецк, изчезна в неизвестна посока.

Възможно ли е съвсем скоро да има нов протест, този път за неизплатените от новата власт пари? На Майдан вече викаха срещу настаняването в летящи кортежи от лимузини на до неотдавна народните лидери. И дори на осъдената и то за присвояване на стотици милиони долари Юлия Тимошенко, която няма как да притежава цялата си колекция Луи Вюитон, къщите, именията и колите от едната държавна заплата.

На кого му пука какво всъщност се случва в Албания и за какво се моли нейното правителство, казва героят на Робърт де Ниро във филма Да разлаем кучетата. Е, украинците гледат продължението като риалити в истинския си живот.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !