Партийци от ППДБСС са 8 от 9 членове...

Експертно и открито управление от първия ден обещаваше...

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Пикасо и Кристо у нас

отпечатай новината

01.03.2018 16:46 | Видян 2225 пъти

Пикасо и Кристо у нас

Картини на художници от ранга на Пикасо, Миро, Барсело и Кристо могат да разгледат любителите на изкуството у нас в Националната галерия. Творбите на някои от най-ключовите художници от 20 в. насам са част от „Колекция Басат“ на световнопризнатия испански рекламист Луис Басат, който пристигна на роден терен, за да открие изложбата тази вечер от 18 ч. „Бих искал да благодаря на Слава Иванова (директора на Националната галерия – б.а.), която подбра авторите на картините, които ще видите тук. Вероятно това е най-добрата изложба, която може да се направи от цялата ни колекция от 3000 произведения.

Експозицията включва общо 84 творби и ще продължи до 9 април.

„На тръгване от София ще взема 20 каталога на изложбата със себе си, за да ги раздам на живите днес художници, чиито картини са тук. Много от тях всъщност искаха да присъстват и на откриването, но така и не им се отвори възможност. До 9 април обаче съм убеден, че много от тях ще дойдат. Несъмнено фактът, че творбите им са подредени в това красиво пространство, за тях е привилегия“, обясни още рекламистът.

В рамките на посещението си у нас Басат, чието име присъства в списъка с „Най-влиятелните мъже в рекламата” през 2004 г., изнесе и лекция на тема „Животът на един колекционер“.

Това не е първото посещение на специалиста у нас, а връзката му с България се засилва и от корените му – неговия дядо е роден в Шумен. Именно на него е посветена и настоящата изложба. „Ако дядо ми, Самуел Басат, можеше да види тази втора изложба на колекцията „Басат“ в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч, толкова години, след като той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол, където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз“, казва още испанецът.


Източник: Monitor
Снимка: БЛУФОТО

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !