Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Музикантите от БНР на протест

отпечатай новината

24.04.2018 13:53 | Видян 1262 пъти

Музикантите от БНР на протест

Близо 200 музиканти се събраха пред БНР на протест срещу ниските заплати, които получават от обществената медия. Към момента стартовата заплата на виртуозите е 570 лв., средната е с 90 лв. отгоре. Протестиращите са представители и на четирите музикални формации на националното радио - Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда и Оркестъра за народна музика. Исканията им са за увеличаване на възнагражденията им с 50%.

Генералният директор на БНР Александър Велев също подкрепи бунта на недоволство. Той обясни, че в проектобюджета на медията миналата година е било заложено повишаване на заплатите с 20%, но БНР така и не получило увеличение на финансовите средства, с които разполага. „Смятам, че е справедливо да получават по-високо заплащане за труда си. Председателят на комисията по култура и медии в НС обеща, че ще направи необходимото, за да получат увеличение на заплатите. Оттам нататък диалогът изчезна, средствата не се появиха в бюджета ни, така че нямаме откъде да вземем пари, за да дадем на музикантите, а е редно да бъде оценен техният труд и да бъдат запазени съставите", коментира Велев.

Музикантите са категорични, че ще продължат протеста си, докато исканията им бъдат удовлетворени. Солидарност с тях изразяват и от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и представители на други столични състави.

Междувременно по инициатива на председателя на комисията по култура Вежди Рашидов на 26 април ще се проведе извънредно заседание по темата. На него ще присъства и председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, като покана за участие ще получи и ръководството на БНР.

източник: Monitor

Снимка: Булфото

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !