12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Холивуд губи до 7,5 милиарда долара

отпечатай новината

14.03.2020 09:26 | Видян 1370 пъти

 Холивуд губи до 7,5 милиарда долара

До 7,5 милиарда долара може да загуби Холивуд вследствие на разпространението на коронавируса. Песимистичните прогнози, цитирани от 7News, са направени на базата на отменените премиери на големи кинопродукции, както и на вече спрените или отложени снимачни процеси на не по-малко хитови заглавия.

Най-голяма щета към момента Холивуд отчита от Китай, където всички 70 000 киносалона спряха да работят през януари. Азиатската страна представлява вторият най-голям пазар в индустрията (след този в САЩ), като практически вече повече от два месеца филмите не генерират никакви печалби от първоначално предвиденото си разпространение там. За неопределено време бяха отложени премиерите на „Соник: Филмът“, „1917“, „Малки жени“, „Джоджо Заека“ и др. Всички от изброените заглавия вече се качиха по екраните в България. Дали и кога това ще се случи в Китай още не е ясно. Още в края на януари, китайският боксофис отчете загуби в размер на 1 милиард долара. На годишна база именно от тази страна се генерират 33% от печалбите на световната киноиндустрия. От този понеделник и Италия затвори всичките си кина.

Рискът от зараза с коронавирус принуди и самите холивудски студиа да отложат премиери не само в Азия. Така, например, вместо да се появи на бял свят още в началото на април, 25-ият филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“ ще го направи чак през ноември. Още в края на март премиерата си трябваше да направи и продължението на успешната анимация „Зайчето Питър“. Това обаче вече ще се случи през август.

Новият филм под щампата на „Мисията невъзможна“ пък е сред заглавията, чиито снимачни процеси са стопирани заради коронавируса. Сега това ще се случи и с новия филм на Том Ханкс, който ще се фокусира върху живота Елвис Пресли. Подобна е съдбата и на вече няколко телевизионни продукции като сериалът „Ривърдейл“ и риалити шоуто „Сървайвър“.

Самите американци също са раздвоени по въпроса дали трябва да затворя изцяло киносалоните си. 38 на сто от анкетираните от The Hollywood Reporter и Morning Consult жители на САЩ заявяват, че подкрепят идеята прожекциите на филми да бъдат временно преустановени. 44% са на противоположното мнение. Към момента страната не предвижда подобни мерки. Отлагат се предимно събитията, на които се очакват повече от 1000 души. Междувременно стриймингът бележи ръст, като 21 процента от анкетираните американци съобщават, че са се абонирали за платформа за видео по заявка вследствие на разпространението на новия вирус.

Източник: Monitor
Снимка: AP




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !