Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Изложба събира старата ул. Търговска с модерните скейтъри

отпечатай новината

13.11.2020 17:41 | Видян 680 пъти

Изложба събира старата ул. Търговска с модерните скейтъри

Регионален исторически музей – София, представя втората част от изложбата „История помежду“ за столицата някога и сега. Тя е реализирана сред експонати от постоянната експозиция в Централното фоайе на музея и може да се види до 3 януари 2021 г.

Проектът се осъществява от фондация „Изкуство – дела и документи“ като част от Календара на културните събития на Столична община.

Структурно и тази изложба разглежда столичния град в два исторически плана. Препратката към София от началото до средата на ХХ в. акцентира върху случки на ул. „Търговска“ и пасажа „Свети Никола“. Това са места, безвъзвратно отишли си с бомбардировките през Втората световна война. Автори на разказа са създателите на подкаста „Градски детектив“ – Ана Благова, Радослав Чичев и Яна Пункина. Историите са представени като добавени елементи сред зали от постоянната музейна експозиция. Оживяват освен визуално и звуково.

Съвременният период е интерпретиран в три проекта. Единият се занимава с трудововъзпитателните общежития и конкретна акция на Държавна сигурност от 1958 г. Младежи са задържани въз основа на обвинения, че са се поддали на прозападно влияние заради облеклото и музикалните си предпочитания. Автор е Красимира Буцева.

Историята на Камен Белопитов (1969 – 1995 г.) е обект на друго проучване. Той завинаги остава част от града с нестандартните фрази, които още като ученик пише с флумастер върху обекти от общественото пространство. Интерпретацията принадлежи на Георги Тенев и Мила Янева-Табакова.

Скейтърите на София от 80-те години на ХХ век са третата засегната точка от съвременността. Пързалящи се на рампите пред паметника на Съветската армия, те започват да се прокрадват в новата градска култура. За тях разказва Мартин Младенов. „История помежду II“ е продължение на едноименната изложба, гостувала в РИМ – София, между 13 август и 30 септември.



автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !