Партийци от ППДБСС са 8 от 9 членове...

Експертно и открито управление от първия ден обещаваше...

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Шеф Михалчев ни учи на японска култура

отпечатай новината

19.11.2020 16:21 | Видян 805 пъти

Шеф Михалчев ни учи на японска култура

Последният мастърклас в актуалния сезон на кулинарната надпревара MasterChef бе воден от шеф Петър Михалчев.

Докато приготвяше своя сладолед от тофу с мочи, юба и карумеяки компания му правиха неговите талисмани или амулети, които напомнят на играчки.

Феновете останаха очаровани от тях и затрупаха кулинарния гуру с въпроси.

„Амулет не е точна дума, част от екипа на ресторанта, аз така си ги чувствам и всяка година бройката се увеличава. Вярата в свръхестественото присъства и днес в живота на японците. Сред тях най- ярки са тануки и китсуне.

Обладаните от Тануки изпитват огромно желание да пият саке, затова фигури на Тануки се слагат пред врати на ресторанти и пивници. Тоторо е приятелски настроен дървесен горски дух, от небезивестната анимация на Миядзаки Сан, в която се разказва за следвоенна Япония и приятелството на две малки деца с Тоторо.“, разказа той.

Впечатление направи и присъствието на популярния герой Пикачу.

„Пикачу са жълти подобни на гризачи същества, заредени с мощни електрически способности. Също герои на aнимета, видео игри и други“, намигна той.

Сред амулетите е и манеки.

„В Япония са широко разпространени изображенията на т. нар. канещи котки, които са един от талисманите за сполука. Те посрещат посетителите в различни търговски заведения. Почитат се както в будистки, така и в шинтоистки светилища.

Една легенда разказва, че високопоставен самурай намерил подслон от бурята под огромно дърво, близо до будистки храм. По някое време на вратата на храма се показала котка и го поканила с лапа да влезе. Малко след това паднал гръм и дървото рухнало върху мястото, току-що напуснато от самурая.“, сподели Михалчев.

До Михалчев застана и Акита Ину, което е японска порода куче, позната и у нас покрай историята за Хачико и безкрайна любов към стопанина му.

„Затова избрахме да го имаме в екипа, за да ни напомня, че трябва да сме добри и да се обичаме повече“, категоричен е той.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !