Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Италия отчита драматичен ръст на опитите за самоубийство при децата

отпечатай новината

31.03.2021 13:15 | Видян 770 пъти

Италия отчита драматичен ръст на опитите за самоубийство при децата

Италия отчита драматично увеличаване на броя на децата и юношите, които са направили опит за самоубийство, самонараняване или страдат от психични заболявания заради постоянните локдауни.

Една от най-реномираните детски болници в Европа, католическата Bambino Gesù в Рим от няколко седмици е изчерпала капацитета на психиатричното си отделение. В същата клиника по време на скандала с българските медицински сестри в Либия бяха лекувани заразените от СПИН деца от Бенгази.

След втората вълна на епидемията в края на 2020 г в болницата са постъпили 500 деца за лечение по спешност.

“Самонараняване с режещи предмети, гълтане на лекарства и опити за хвърляне от високо са най-типичните спешни случаи, заедно с опити за обесване”, разказва директорът на отделението проф. Стефано Викари.

“В епохата на достъп до всякакви видове информационни канали сме свикнали да лекуваме деца и младежи, повлияни от видеоматериали с насилие, анорексия и особени детски изяви, но за последната година случаите ескалираха. Това съвпада с изолацията заради пандемията”, смятат експертите.

Още през декември отделението по детски нервни болести в болницата Реджина Маргарита в Торино вдигна тревога – хоспитализациите за опити за самоубийство на децат се увеличиха от 7 през 2009 г. до 35 през 2020 г. Мислите за самоубийство са се увеличили от 10% на 80% сред пациентите под наблюдение.

За младите хора това е истинското извънредно положение.

“Наблюдаваме значително увеличаване на самонараняванията и опитите за самоубийство”, казва професор Викари.

“Въпреки че официалната статистика ни казва, че броят на самоубийствата леко намалява между юношите, самонараняванията бързо се увеличават. Никога, както през последните месеци, отделението не се е запълвало на 100 процента. През миналите години средно бяхме под 70 процента. Преобладаващите диагнози са свързани с опити за самоубийство. От седмици всички легла са заети с пациенти с опити за самоубийство. Никога не ми се беше случвало”, казва Викари.

Учените казват, че социалната изолация и пълното затваряне на училищата е довело до увеличаване на тревожността и депресията при децата и нарушение на съня. Феноменът е бил описан и от китайските учени още преди година. Забелязан е и пост-травматичен синдром, защото децата “поглъщат и отразяват родителски притеснения”.

Има тийнейджъри, които са дори по-екстремни в реакциите си от родителите си, които не пипат нищо и вече не излизат от страх от заразяване.

Родителите в Италия са доста разделени в мненията си. От една страна са уплашените, които смятат, че основните заплахи за предаване на вируса са децата и детските заведения, а от друга са тези, които се безпокоят повече за психологическите последствия и не ограничават децата от дейност навън.

Спорът се отразява и върху политиката на правителството.

Според детските психиатри в Италия тийнейджърите са „истинските забравени от пандемията”.

“Отнасяхме към тях като към разпростринители, защото се струпват заедно или като идиоти, прекарващи времето си на дивана вместо от това да са щастливи, но това е начин да ги маргинализираме.”, предупреди пред проф. Викари.

По време на първата вълна през пролетта на 2020 г. броят на случаите не беше тревожен, тъй като живеехме с повече оптимизъм, бяхме на терасите, пеехме, казвахме си, че ще се справим, мислехме, че всичко ще бъде решено с лятото, но децата бяха оставени много самотни и без напътствия.

“Децата се нуждаят от връзки, за да растат здрави, връзката е от основно значение. За съжаление по време на карантината се говореше повече за спорт, бегачи и правата на кучетата от колкота да се помисли за децата”, оплакват се родителските асоциации.

Експертите в Италия намират връзката между генетичния фактор и затварянето на тясно пространство като генератор за психичните отклонения сред младите. Те призовават правителството да се посвети на активни политики за душевното равновесие и психическо здраве, борейки се да овладее кризата. Това включва програми за финансови и икономически стимули.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !