Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ИЗЛИЗА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЗА ИТАЛИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

отпечатай новината

04.08.2021 14:00 | Видян 1050 пъти

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ИЗЛИЗА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЗА ИТАЛИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за Италия, плод на хиляди незабравими километри, пропътувани от авторите Румяна Николова и Николай Генов из Ботуша. С „Голяма книга за Италия“ (изд. Книгомания) ще прекосите надлъж и нашир една от най-красивите и интересни страни на земята. Повече от 800 страници с над 1300 цветни снимки и богата информация ще ви отведат в десетки италиански градове, много от които остават незаслужено встрани от популярните туристически маршрути. Ще се изкачите на чудни планини, ще усетите солта на южното море и огненото дихание на вулкани. Ще опознаете една от най-великите световни цивилизации.
 „Италия е като лабиринт, пише италианският журналист и писател Бепе Севернини.  Примамлив, но труден. Рискувате да влезете и да обикаляте с години“. Така се е случило и с авторите на „Голяма книга за Италия“ – обикаляли са години по примамливите й пътища. И са приели като изповядани от тях самите думите на Робърт Браунинг: „Отворете сърцето ми и вътре ще намерите гравирано: Италия“. Книгата им е едно сърдечно обяснение в любов на земята, в която се ражда съвременната европейска култура. И макар че любовта, казват, е необяснима, те разкриват в изданието основните характеристики, с които Италия завладява своите гости.

Осемнайсетата книга на тандема Румяна Николова – Николай Генов този път не е за България или за някоя екзотична посока на земното кълбо. Посветена е на Италия – една от най-красивите, богати с природни и исторически забележителности страни на земята. Не само защото е изключително привлекателна за пътуване, а тъй като тя е родината на модерна Европа, люлка на европейската цивилизация, чиито ценности изповядваме и защитаваме и днес.

Повече от две десетилетия двамата пътуват многократно в Италия, изминавайки хиляди километри из Ботуша и прилежащите му острови. Книгата разказва за над петдесет италиански града и техните културни паметници, природни забележителности, празници и кулинарни специалитети. В нея ще намерите не само идеи кога и къде да отидете, но и някои „тънкости“, които ще улеснят пътуването ви и ще го направят незабравимо. През цялото си съществуване Апенинският полуостров е сцена на изключително интересен исторически спектакъл, който включва най-важните събития за Европа, а и за света. Затова част от книгата е опит за „справочен галоп“ през хилядолетията. Разбира се, широко застъпена е и темата за историко-културните връзки между България и Италия, а ще намерите и кратки разкази за видни българи, живели в Италия.

Изданието е предназначено преди всичко за потеглящите към Италия, но и за вече пътувалите из страната. С него те могат да „преговорят“ видяното и да го преосмислят. Както и да запазят ценен фото спомен, защото книгата е богато илюстрирана със стотици цветни фотографии.А защо пък да не е и за любознателните, които не обичат да пътуват, а предпочитат да научават за чудесата на земята от фотьойла в дома си.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !