бТВ и Нова спират да снимат сериали,...

Двете най-големи частни телевизии у нас – бТВ и Нова, са...

Отиде си малко известен режисьор,...

Режисьорът и продуцент Роджър Корман, известен с...

95% от сьомгата са с боя, оригиналният й цвят е сивкав, защото е от развъдници

отпечатай новината

30.09.2021 09:27 | Видян 666 пъти

95% от сьомгата са с боя, оригиналният й цвят е сивкав, защото е от развъдници

95% от сьомгата в европейските магазини е оцветена допълнително. Причината е, че тя не е родена и израсла в естествена среда, която придава розово-червеникавия цвят, който очакваме да има, а се „произвежда” в пренаселени развъдници. „Продукцията” на тези своеобразни ферми придобива в резултат сивкав оттенък. 2 седмици преди програмирания й „улов”, т.е. вадене от гъмжащия от риби гьол/басейн, където се отглежда, започват да я угояват с акстасантин. Именно на това вещество се дължи приятният естествен, природен розово-червен цвят не само на сьомгата, но примерно и на фламингото. 

Тази „технология” обаче се използва при скъпите и реномирани доставчици. Евтината сьомга, която се внася в България се багри най-често с по-евтиния кантаксантин. Лайфхакът е да избираме не най-ярките по тон риби, когато пазаруваме в магазина.

Същото вещество например се използва и в птицекомбинатите, където се отглеждат кокошки за яйца. Там пък то помага да изглежда по-ярък жълтият цвят на жълтъците.        

Употребява се обаче и за човека – в по-евтините препарати, предназначени за бързо добиване на „бронзов” тен.

Важен лайфхак е да използваме всички изброени продукти спокойно. Международните научни изследвания доказват, че багрещите вещества, използвани за тях, са безвредни в малки дози. Примерно, трябва да изядете поне 10 кг сьомга или над 10 жълтъка, за да си навредите поради употребата от производителя на съответното багрило.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !