12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Излекуваха жена от H. I. V. с ново лечение

отпечатай новината

16.02.2022 11:11 | Видян 371 пъти

Излекуваха жена от H. I. V. с ново лечение

Тя е третият излекуван човек в историята. Изследователите обявиха, че новият подход има потенциал да излекува повече хора от различни раси.

 

  Учените обявиха, че жена от смесена раса е третият човек, излекуван от ХИВ, с помощта на нов метод за трансплантация на кръв от пъпна връв, който дава възможност за излекуване на повече хора с различен расов произход, отколкото е било възможно досега, пише nytimes.com.



Кръвта от пъпна връв е по-достъпна от стволовите клетки, използвани при трансплантациите на костен мозък, които излекуваха предишните двама пациенти, и не е необходимо да се подбира толкова точно за реципиента.

 

Повечето донори в регистрите са от кавказки произход, така че допускането само на частична съвместимост има потенциала да излекува десетки американци, които имат едновременно H. I. V. и рак всяка година, казват учените.

 

 Жената, която също е имала левкемия, е получила кръв от пъпна връв, за да лекува рака си. Той идва от частично съвместим донор, вместо обичайната практика да се търси донор на костен мозък от раса и етнос, сходни с тези на пациента. Получава и кръв от близък роднина, за да осигури на организма си временна имунна защита, докато трае трансплантацията.



Изследователите представиха някои подробности за новия случай във вторник на Конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции в Денвър, Колорадо.

 

 

Според изследователите полът и расовата принадлежност на новия случай са значителна стъпка напред в разработването на лечение за H. I. V.



"Фактът, че тя е от смесена раса и че е жена, е наистина важен от научна гледна точка и наистина важен от гледна точка на въздействието върху обществото", казва д-р Стивън Дикс, експерт по СПИН в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който не е участвал в работата.


Смята се, че инфекцията с H. I. V. протича по различен начин при жените, отколкото при мъжете, но въпреки че жените представляват повече от половината от случаите на H. I. V. в света, те са само 11% от участниците в изпитванията за лечение.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !