Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Още нямаме център за разпределение на украинските бежанци

отпечатай новината

05.03.2022 12:41 | Видян 791 пъти

Още нямаме център за разпределение на украинските бежанци

10 дни след началото на бежанската вълна от Украйна и 8 след старта на войната на Русия срещу бившата съветска република България, която е само на 500 км от границите на тази страна още няма единен център за работа по въпроса. Разпределението на бежанците е оставено на самотек. А те вече са стотици фамили.


Най-много желаещи стигат до София и очакват от общината организиране на живота им тук. Кметът Фандъкова вече се срещна с едно от семействата, но в столицата те вече са десетки. Не са никак малко и в черноморските общини, които също са основен магнит за емигриралите заради войната в тяхната страна, разказват кметове.


Няма никакъв план на правителството, няма организация, няма нито структурен, нито мозъчен център по темата. Това при 4-ма вицепремиери с огромни щатове, едната от които заместник-председатели на Министерския съвет без портфейл.


Засега един човек е натоварен с тази задача, но очаква кметовете да го търсят и му трябват часове, за да благоволи да отговори на обажданията им, камо ли пък да задейства тромавата държавна машина. Пускането на няколко автобуса за натоварване на желаещите няма абсолютно никакъв смисъл, ако те идват тук и попадат насред нищото. Достатъчно е да се види организацията не само в останалите държави от ЕС, които в момента приемат пъти повече бежанци, но дори в бедна постсъветска Молдова.


Ситуацията иначе е твърде различна от известната преди няколко години с бежанците от Сирия, покрай които минаха и какви не други от къде ли не. Причината е, че българите не само с отворени обятия посрещат идващите от славянската страна, но и тъй като страната ни има нужда от работна ръка, особено в области като образованието и здравеопазването. А много от бежанците или са от българското малцинство в Украйна, което по различни оценки е между 120 000 и 250 000 души, или могат да се разберат с нашето население на своя език, по-близък до нашия от руския, или поне на руски.


Одеският район, където е дислоциран най-голям брой етнически българи, всъщност е и една от основните цели на руската инвазия в Украйна, особено през последните няколко дни.

 

 

 Радостина Тонева

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !