12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Безплатен вход за деца в Националния политехнически музей

отпечатай новината

19.12.2022 12:45 | Видян 411 пъти

Безплатен вход за деца в Националния политехнически музей

На 31 декември експозицията на Националния политехнически музей (НПТМ) ще приема посетители от 9:00 ч. до 17:00 ч., като по случай новогодишните празници входът на музея ще е свободен за всички деца и ученици, съобщиха от екипа на музея.

"В последния ден от 2022 г. гостите ще могат да се фотографират пред един истински и все още в движение автомобил Ford (модел А) от 1928 г. или пък да изберат автомобил Fiat (модел 500), произведен през 1936 г., но много по-известен като Il topolino (от италиански – малката мишка). Да се полюбуват на богата колекция от часовници, сред които е и радиалният със сферично движение на циферблата и неподвижна стрелка, отброявал минутите в някой от салоните на Царския дворец в София", разказват от НПТМ.

По-възрастните и по-младите посетители ще могат да се потопят във времето, когато телевизията е черно-бяла, телефонът има шайба и всеки е мечтаел за ролков магнетофон, да се полюбуват на десетки Lego модели от серията Technic, която съществува вече повече от 40 години. Тези модели се строят отвътре навън и съдържат хиляди сглобки, които позволяват изключителна подвижност и зрителен достъп до най-малкия детайл на изложените автомобили, самолети, багери и камиони.

В детския занимателен кът малчуганите ще имат възможност да правят самостоятелни експерименти, да пипат, изследват и сравняват експонати. Там е разположен и зоотроп - „кинозвезда“, точно него е използвал героят на актьора Деян Донков в първия пълнометражен филм на Теодор Ушев „φ 1.618“. Любителите на старите пощенски картички ще бъдат изкушени от гостуващата изложба „Вернисаж на суетата“ от Регионален исторически музей - Кърджали.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !