12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Защо се подиграват с Ботев по БНТ?

отпечатай новината

03.01.2023 11:08 | Видян 944 пъти

Защо се подиграват с Ботев по БНТ?

Ако филмът за Левски беше нелеп, Ботев от същия автор, който чак се и показва в него  ( Максим Генчев) е истинска подигравка - пример за невиждана безпомощност. То и филм не е, повече прилича на училищна самодейност. Подигравка е и с киното.

Жалко е, че в БНТ, която излъчи това нещо като нищо, вече няма художествен съвет. Той би спрял такова удивително падение и би спестил националното унижение в навечерието на 175-годишнината от рождението на най-големия български поет и публицист след броени дни.

Освен липсата на нормален сценарий и на адекватна режисура, профанския монтаж, нищо-и-никаквите снимки, подигравката с мъртви хора, при това национални герои, посредством цитати от поезията на Ботев, е повече от прекалена.

Така Каравелов ни в клин, ни в ръкав вика: "Гарванът грачи грозно, зловещо" по адрес на печатаря си, а Ботев - нему: "Птицо проклета".

Обидно е за всички ни 150 г. след убийството на най-светлия образ в нашата история някой да се подиграва точно с великото стихотворение Обесването на Левски и с драмата в него.

Обидно е и представянето на Каравелов, Стамболов, Бенковски, Заимов, Волов като карикатурни образи сами по себе си, а всички заедно - като нелепо сборище от лузъри, претенциозни, егоцентрични и не особено интелигентни. А не е и достоверно.
На този фон "а на вас - ананас" като реплика при превземането на кораба Радецки от четата на Ботев е просто безобиден кич. Далеч не единствен във "филма".

Глупаво е използването от главния герой на македонското "ке", докато изпълнителят зле прикрива мьекането си, но най-вече при положение, че поетът - революционер все пак е родом от Калофер.

Югозападен диалект незнайно защо използва и турчинът, изобразен на екрана от Ники Илиев: вместо "къде", пита  "дека". В същото време, незнайно защо румънците ту говорят на родния си език, ту на нашия. А революционерите за щяло и нещяло слагат имената в падеж, което е просто признак за тоталната неграмотност на авторите. Нелепост са и родопски или поне сливенски гайди на връх Вола. Пълна каша и никаква връзка с главния мозък!

Апропо, въпреки неизградения от авторите образ, Ники Илиев се справя най-добре с ролята, която са му дали, в сравнение с останалите изпълнители. По-неубедителен е вуйчо му Георги Кадурин, за което има оправдание - и за него характер няма изграден - само нахвърляни в празното пространство реплики. При липса на драматургия, а с това дори на един изграден и търпящ развитие образ, на актьорите не им остава нищо друго, освен да изглеждат твърде неубедителни пред камерата.

Несръчно пресъздадените бойни сцени нямат нужда от коментар - псевдоисторическите възстановки на драмсъставите от село са по-убедителни.

Но не би било зле в нещо, което претендира за биографичен филм и то за велика историческа личност, да има поне минимум приближаване до събитията на върха на Балкана.

Ако авторите поне в това се бяха справили, може би донякъде щеше да има обяснение за толкова безсмислено хвърлен труд и немалкото потрошени пари. Как можеха да го направят? Ами с някаква оригинална хипотеза, разработена и разиграна на екрана за смъртта на Ботев, за която има различни версии и по която се водят разгорещени дискусии през последните години - дали е от османски или от приятелски огън, дали пък не е акт на отчаяние, завършващ една чутовна саможертва?

А поднесеното във "филма" е просто продължение на цялата несръчност и безсмисленост на продукцията и няма никаква историческа и дори практическа логика. Освен логиката на тоталния, невиждан и нечуван провал, разбира се.

 

 Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !