12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Единствената поява на Мерилин Монро на Оскарите е свързана с голям моден пропуск

отпечатай новината

06.03.2023 15:00 | Видян 512 пъти

Единствената поява на Мерилин Монро на Оскарите е свързана с голям моден пропуск

Когато на 12 март "Оскар"-ите ще бъдат връчени в Холивуд, не една и две от номинираните за най-добра актриса ще бъдат поздравени за ролята на покойната Мерилин Монро: Ана де Армас в нашумелия филм на Андрю Доминик "Блондинка", но също и Мишел Уилямс, която получи наградата на Академията за участието си в "Моята седмица с Мерилин" повече от десетилетие преди признанието й за филма Семейство Фейбълман от 2022 г. И все пак, въпреки че взе "Златен глобус" за "Някои го харесват горещо" на Били Уайлдър, самата Монро всъщност никога не е била в надпреварата за "Оскар".


 

Всъщност тя е присъствала на церемонията само веднъж - като водеща, а не като номинирана. По това време тя е все още изгряваща звезда - в ролята на задъханата мис Касуел, "възпитаничка на училището за драматични изкуства в Копакабана", във филма "Всичко за Ева", а филмът на Джоузеф Ланкевич получава 14 номинации за "Оскар" през 1951 г. - рекорд, подобен само на "Титаник" и "Ла Ла Ленд" много десетилетия по-късно. 25-годишният пин-ъп е избран да връчи наградата за най-добър звукозапис - категория, в която "Всичко за Ева" се изправя срещу "Пепеляшка" на Walt Disney, наред с други филми.


 

Повече от 1800 души се събраха в театър "Пантеджис", за да гледат 23-ите награди "Оскар" на 29 март, включително кметът на Лос Анджелис Могенс Скот-Хансен и губернаторът на Калифорния Ърл Уорън. Трибуните бяха издигнати нагоре и надолу по булевард "Холивуд", а високоговорителите излъчваха звук от вътрешността на театъра. (Оскарите се излъчват по телевизията за първи път едва през 1953 г., така че това е най-близкото място, където феновете могат да наблюдават действието.) Водещият Фред Астер не се поколеба да изтъкне все по-нарастващата сила на наградите в Холивуд: "Оскарите са нещо, за което хората копнеят, за което се борят и плачат, и никога не свършва съревнованието, докато накрая не бъдат спечелени", обяви тържествено той в речта си при откриването.


 

За разлика от Одри Хепбърн - представяна от пресата като противоположност на Монро - Мерилин никога не установява връзка с определено кутюрие по време на кариерата си, а усещането ѝ за стил извън парцела на 20th Century Fox е чисто, класическо и типично американско. В същото време на червения килим, както повечето звезди от епохата, тя разчита на отдела за костюми на своето студио. (Ако от "Блондинката" става ясно нещо, то е разликата между Норма и Мерилин - разделение, което е силно застъпено в сарториалния избор на актрисата). И така, за Оскарите Монро избира рокля на костюмаря Чарлз Лемър - ръководител на гардероба на Fox - която първоначално е била облечена от Валентина Кортезе в "Къщата на Телеграфския хълм" няколко месеца по-рано.


 

Заедно с Едит Хед, Лемер печели наградата за най-добър дизайн на костюми за работата си по филма "Всичко за Ева". (Той е ангажиран с филма още в ранните му етапи, когато звездата Клодет Колбърт е трябвало да изиграе Марго Чанинг, преди контузия на гърба да я принуди да отстъпи ролята на Бет Дейвис.) Ако Академията се влюбва в пищните костюми на Ева - само в прочутата сцена на коктейла са използвани палта от норка на стойност 500 000 долара - то буфантовата рокля на Монро, обсипана с пайети, не се оказва толкова категоричен успех.


 

Малко преди представянето си Мерилин забелязва, че роклята ѝ има голям разкъс откъм страната, и настоява със сълзи на очи, че няма да може да излезе на сцената. Веднага е извикана шивачка, която поправя разкъсването за няколко минути, а звездата излиза на сцената на Pantages след типично шовинистично представяне от страна на Астер. "Ако следите спортните страници, може би сте забелязали скорошна снимка на мис Мерилин Монро, направена с бейзболния отбор "Питсбърг Пиратс" - пошегува се той. "Един спортен редактор от Луизвил я обобщи, като каза, че това е най-добрият вид на "Пиратите" от времето преди да провалят Световните серии през 1927 г." Роклята вече е непокътната, Монро успява да издържи речта си - обявява "Всичко за Ева" за победител, след което бързо слиза от сцената заедно със служителя на "Фокс", изпратен да вземе "Оскар"-а от името на студиото.

"Затегнете предпазните колани, ще бъде една неравна нощ", наистина.


 

Снимка: Getty Images

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !