Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Суперзвезда от Италия на софийската оперна сцена

отпечатай новината

31.03.2023 11:41 | Видян 354 пъти

Суперзвезда от Италия на софийската оперна сцена

Прочутото италианско мецосопрано от Школата на Райна Кабаиванска Вероника Симеони ще представи на българска сцена една от коронните си роли Кармен в едноименната постановка на акад. Пламен Карталов. Това е завръщане за певицата пред българската публика след участието й във „Вертер“ в Софийската опера през 2012г. и 2013 г.
 

 

Вероника Симеони завършва оперно пеене в Консерваторията в Адриа и се усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, Академия „Киджана“ в Сиена и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Печелила е награди от конкурсите „Павароти“, „Виоти“, „Вердиеви гласове“ и др. Стипендиант е на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет. Професионалният й дебют е през 2006 г. на оперния фестивал в Сполето като Азучена  в „Трубадур“ от Верди. Следват забележителни изяви на всички значими италиански оперни сцени -  Венеция, Палермо, Болоня, Триест, Флоренция, Верона, Генуа, Торино, Неапол, Бари, фестивалите в Мачерата, Мартина Франка и др.    


 

През 2012 г. е дебютът й в „Ла Скала“ в „Хофманови разкази“ от Офенбах, а през 2015 г. прави първата си роля и в операта в Рим - Шарлот от „Вертер“. Между 2010 г. и 2012 г. стартира международната си кариера със  серия дебюти в Овиедо, Мексико сити, Бордо, Кардиф, Бирмингам, Цюрих и София. През 2017 г. излиза на сцената на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк отново като Шарлот във „Вертер“ в партньорство с Виторио Григоло. През 2019 г. е в мецосопрановата роля - Прециозила - в суперпродукцията „Силата на съдбата“ в Ковънт гардън, заедно с Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Людовик Тезие, под диригенството на Антонио Папано.


 

 Особено благодатна в творческия път на Симеони е връзката й с френския оперен репертоар. Кармен в „Кармен“ от Бизе, Селин в „Африканката“ от Маейрбер, Маргарита в „Проклятието на Фауст“ и „ Дидона“ в „Троянци“ от Берлиоз, Шарлот във „Вертер“ от Масне са нейни коронни роли, аплодирани от публиката в Италия, Испания и Германия.
 Работила е с големи диригенти от няколко поколения – Лорин Маазел, Юри Юрквеич, Клаудио Абадо, Джанандреа Нозеда, Микеле Мариоти, Фабио Луизи, Рикардо Шаи, Марко Армилято, Даниел Орен, Мюнг Вунг Чунг, Зубин Мета, Джанпаоло Бизанти и др.


 

 През февруари 2023 г. Симеони дебютира в Националната опера на Париж в концерта на Школата Кабаиванска Serata Belcanto, реализиран от Българския културен институт в Париж в партньорство с Нов български университет.      Гостуването за „Кармен“ в София  е след серия спектакли на „Норма“ в оперния театър в Болоня и преди дебют в Израелската опера, където ще представи Азучена от „Трубадур“.
 За своята Маестра Вероника Симеони казва: „Тя е изключителна жена – щедра, силна, много интелигентна и с чувство за самоирония. Може би най-важното, което ми е предала е нейният кураж и ентусиазъм. Райна е оптимист винаги. За мен тя е опора и пример, който следвам“, съобщи самата ни оперна прима Райна Кабаиванска.
ph. Marco Impallomeni

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !