Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Княгиня Калина пише книга за България

отпечатай новината

28.06.2023 09:44 | Видян 514 пъти

Княгиня Калина пише книга за България

Наскоро Княгиня Калина стана член на престижния нюйоркски "Клуб на изследователите", a освен това подготвя книга за страната си и експедиция до Атлантическия океан, съобщават от прес офиса на Симеон Сакскобургготски. 

Калина е дала интервю за "Mujer Hoy" - "Жената днес", в която разказва за новостите в живота й напоследък. Една от основните причини, поради които дъщерята на българския цар Симеон II и Царица Маргарита е в медийното пространство напоследък, е че стана първата принцеса, член на престижния "The Explorers Club", нещо, което тя приема "с вълнение и гордост". Става въпрос за организация, създадена през 1904 г. в Ню Йорк, като място за срещи на изследователи и учени, член, на която е и нейният съпруг, изследователят Китин Муньос.

В деня, в който проведохме това интервю, открихме Княгинята на брега на Черно море в България, във Варненския некропол, където е намерено смятаното за най-старо златно съкровище на света, казват авторите. "Предстоят ни общи проекти с "Клуба на изследователите", инициативи като пътуването до Антарктида и популяризирането на "Живото наследство на България", разказва Калина.

Снимка: Скрийншот "Mujer Hoy"

За да получи достъп до "Клуба на изследователите", принцеса Калина е разчитала на подкрепата на астронавта Ричард Гeриът и съпругата му Летисия, която е съветник по отбраната на Джо Байдън и партньор на Илон Мъск: "Ричард е астронавт, летял на борда на мисията Союз ТМА-13. Това е в кръвта му, той е син на астронавта на НАСА Оуен Гариот. Съпругата му Летисия е невероятна, смела жена, ранен инвеститор в SpaceX и съосновател на Global Space Ventures, подкрепяща дълбокотехнологични компании в области, вариращи от изкуствен интелект и космическо пространство до биотехнологии. Тя е съветник по външните работи и вътрешната сигурност на САЩ. Горди сме, че имаме доверието на такива изключителни в професиите си хора."

Княгиня Калина споделя още, че дължи страстта си към спортовете на своя баща цар Симеон II, с когото е ходила на много планински излети в детството си: "Имам много мили спомени от детството и младостта ми, от тези излети със семейството ми съм научила много за природата, те определено са белязали живота ми".

Извън емоционалната им връзка като двойка, княгиня Калина и нейният съпруг споделят изключително много общи интереси. Заедно те планират пътуване до Антарктида. "Подготвяме тази експедиция с много ентусиазъм и емоция. Трябваше да тръгнем в началото на годината, с първия български военен научно-изследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий", но професор Пимпирев, директорът на Българския антарктически институт, трябваше да бъде опериран само няколко дни по-рано, затова му казах, че Антарктида може да почака, ще отидем заедно."

Княгинята също така работи от дълго време върху книгата си за България, за която не издава много подробности, а лаконично отговаря: "България винаги изненадва".

Преди малко повече от година двойката се сдобива с новия си домашен любимец - каракачанско кученце, което вече се разбира чудесно със семейството: "Спи спокойно в снега, невероятна порода е. Имаме и папагал, който лети свободно из цялата къща".

Тази година се навършват 10 години от молбата й за българско гражданство и Княгинята разкрива как е преживяла този важен за нея момент: "Чувствах се сякаш се прибирам в родината си, когато се омъжих в България, и когато родих сина си тук и това, че сега живея в България ме кара да се чувствам много щастлива".

Нейният син Симеон Хасан (кръстен на дядо си Цар Симеон II и мароканския крал Хасан II, свързани с голямо приятелство помежду си), навърши 16 години на 14 март и майка му с гордост ни разказва за него: "Симеон е на практика българин, той е напълно интегриран тук. Щастлив е в страната на предците си, а освен това той е роден в България."

Снимка: Getty Images

На 26 октомври Княгинята ще отпразнува 21 години брак с Китин Муньос и когато я питаме в какъв етап са отношенията им, тя синтезира своя отговор в една дума: "Щастие". Родителите й са женени от 60 години и на въпроса за тайната на връзката им, тя развеселена отговаря: "Толкова е тайна, само те си я знаят".

Княгиня Калина е част от Управителния съвет на двореца-музей Врана, работа, която Калина намира за много удовлетворяваща: "Доволна съм от това, което правим. Тази седмица заминавам за ЮНЕСКО в Париж, за да представя двореца-музей Врана".

Като истински посланик на страната си, молим Княгиня Калина да ни направи кулинарна препоръка, както и да избере три от любимите си места в България, които един пътешественик не би трябвало да пропусне. "Киселото мляко е с български произход. Колкото до дестинациите: Родопите, манастирите, разположени по цялата територия на страната и красивите плажове на Черно море. На въпроса какви са нейните цели и мечти, свързани с бъдещето Княгинята отговаря: "Щастлива съм в настоящия момент."

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !