Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

БНТ отговори на Ивайло Захариев след делото за "Под прикритие"

отпечатай новината

28.08.2023 11:58 | Видян 690 пъти

БНТ отговори на Ивайло Захариев след делото за

Във връзка с последните медийни изявления на г-н Ивайло Захариев, изпълнител на ролята на Мартин в сериала на БНТ "Под прикритие" относно делото, заведено от него срещу БНТ за неизплатени суми от разпространението на сериала, бихме искали да заявим следното:

БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху Сериала, отделни възнаграждения за създаването на Сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи, става ясно от становище на медията. 

Ето какво се казва още в него:

"Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор. Не отговарят на истина твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала "Под прикритие" и че същата била укрита.

Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.

В решението си СГС, след като подробно е анализирал договореното между страните и приходите на БНТ от разпространение и след като е изслушал няколко експертизи, е приел, че определеното възнаграждение на г-н Захариев от разпространение на сериала е справедливо и няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно.

Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда. Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на Сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно".

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !