12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Български екип снима филм за Мустафа Ердоган

отпечатай новината

27.09.2023 17:25 | Видян 377 пъти

Български екип снима филм за Мустафа Ердоган

Премиерата ще бъде в навечерието на гастрола с шоуто „Огънят на Анадола“ в София и Варна през декември

Как се създава спектакъл, който се играе повече от 30 години и попада в книгата на рекордите „Гинес“? Как съхраняваш традицията и умело я предаваш на днешните поколения?

Журналистът Георги Тошев и режисьора Антон Барулова-Михайлова снимат документален филм за феномена – шоуто „Огънят на Анадола“, което е играна на всички континенти по света и на необичайни места като Айфеловата кула и пирамидите в Египет. През спектакъла за 30 години са минали около 6000 танцьори от различни националности.

„Огънят на Анадола“ е вписан в книгата за рекорди „Гинес“ като „най-динамичното танцово шоу“.

Как е измерена скоростта, с която играят танцьорите? Отговорът от филма на Георги Тошев и Антония Барулова – Михайлова. Двамата проследяват дългия път на новите попълнения в трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган – от малките градчета на Турция до големите световни сцени. Екипът открива и потомци на български турци като Дениз, който вече е солист. Родителите му са родени в България, но се преместват в Истанбул. Той се ражда в най-големия град на Турция и от малък мечтае да бъде част от трупата на Ердоган.

 

„Голямо влияние върху нас оказаха нашите преподаватели, които са от по-старата генерация танцьори. Повечето от нас, сегашните участници сме част от тази трупа  от деца и влиянието е голямо, защото сме ги гледали в спектакли, а след това те са ни преподавали. Лека по лека щафетата се предава, танцьорите от старата генерация започват да преподават, а ние започваме да поемаме сцената, както и след нас ще дойдат тези, които ще обучим ние“, разказва 23-годишният Дениз. За него завръщането в България е особено емоционално със спектакъла, защото той се чувства наполовина и българин. 

Във филма се разказва и драматичната история около последното земетресение в Турция, което засяга много хора. Сред тях са и семейства на танцьори от спектакъла. Тогава Мустафа Ердоган решава да обикаля страната с трупата и дава благотворителни представления. Всички средства се даряват на пострадалите.

 

„Тази голям трагедия засегна нас, както засегна цялата ни държава. Имаме академия и ученици в засегнатия район, Антеп. Слава Богу академията ни не се срути. Превърнахме академията ни в пункт за събиране на помощи. Всички ние посетихме засегнатите райони. Обиколихме селата. Раздадохме помощи. Приходите от турнето ни след трагедията, руското ни турне, изцяло бяха дарени за помощ на населението от засегнатите райони. Приходите на една част от спектаклите ни и тук също бяха пренасочени към засегнатите райони. Закупихме и изпратихме образователни контейнери, хигиенни контейнери. И в представлението, което изнасяхме включихме моменти, които пресъздаваха тази трагедия. Бяха много сърцераздирателни. Изпълнихме ги на няколко пъти. Но в сегашната ни, днешна хореография, вече не ги изпълняваме, тъй като искаме да забравим за всички тези лоши спомени. Но да, посветихме танц за този труден момент“, споделя най-известният турски хореограф.

 

Филмът „Огънят на Анадола“ ще има премиера в навечерието на българското турне на шоуто на 9 декември във Варна и на 10 декември в зала 1 на НДК.

 

Билетите за спектаклите са на цени от 70 лв. до 150 лв.

Билети тук:

Варна – https://www.eventim.bg/bg/bileti/ognyat-na-anadola-varna-palace-of-culture-and-sports-613688/event.html

София - https://www.eventim.bg/bg/bileti/ognyat-na-anadola-sofiya-national-palace-of-culture-hall-1-613689/event.html



автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !