Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Филмът Моят чичо Любен тръгна по кината

отпечатай новината

22.01.2024 11:04 | Видян 213 пъти

Филмът Моят чичо Любен тръгна по кината

На 18 януари се навършиха 85 години от рождението на художника Любен Стоев, брат на режисьора Георги Стоев-Джеки. Юбилейна изложба „85 години от рождението на Любен Стоев“ беше открита в кино ОДЕОН. Експозицията представи живописни творби на художника от последните няколко години, графики и инсталации.

Филмът „Моят чичо Любен“, посветен на твореца тръгна по кината , а лентата имаше своята премиера и в Дрезден, Германия. Филмът е копродукция на България и Германия, продуценти са Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания „Гала филм“. Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е малкият син на Джеки Стоев, сценарист - Ивайло Манев, музиката е на по-големия син на Джеки - Рей ван Цешау. Той е и сред основните лица във филма заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков и други.

В края на миналата година филмът „Моят чичо Любен“ беше отличен в категорията документално кино със „Златен ритон“ за режисура за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки. „,Моят чичо Любен“ представя образа на Любен Стоев като художник и личност през разказите на неговия племенник Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа FREUNDE DER ITALIENISCHEN OPER (Приятели на италианската опера). Рей лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от своя български чичо. Но жилището на художника Любен Стоев е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. Така Рей - парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо.

Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен. Любен Стоев е роден на 18 януари 1939 г. в София. През 1959 г. завършва Художествена гимназия, а през 1963 г. - Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден, специалност „Графика".

„Наученото и преживяното в столицата на Саксония слага своя отпечатък на цялото му творчество. Действително, в него откриваме своеобразна амалгама от няколко „съставки” – резултатите от солидния академичен тренинг, уроците на немската графична култура, особености и характерни черти на дрезденския експресионизъм от 20-те и 30-те г. на 20 в., по-специално в областта на гравюрата на дърво. Особено интересни са инсталациите от последния период на автора, които са без аналог в съвременното ни изкуство. Те представляват своеобразна сплав между елементи на поп-арта, на масмедийната среда и на предметния реквизит, сред които е потопен днешният „малък човек”.

И всичко това –  сред гротесковите образи на мутри и на новобогаташи, накичени с ланци, с черни очила, малки чела и гъста четина, които художникът представя и интерпретира с нужната доза сарказъм, облян от унищожителен присмех и заедно с това съпроводен от тъжни усмивки“, проф. Чавдар Попов-изкуствовед. Любен Стоев има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Взима участие в многобройни общи и национални изложби у нас, както и в Австралия, Турция, Кипър, Унгария, Румъния, Чехия, Русия, Индия, Алжир и други.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !