И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Разказите на сина на Николай Хайтов за заснемането на Капитан Петко войвода

отпечатай новината

06.03.2024 10:29 | Видян 439 пъти

Разказите на сина на Николай Хайтов за заснемането на Капитан Петко войвода

С Росен Петров обсъдиха книгата, посветена на Капитан Петко войвода, неговата съдба и прочутия сериал в ефира на Bulgaria ON AIR

В епизода на предаването „Операция История“, излъчен на националния празник на България, водещият Росен Петров разговаря с архитект Здравец Хайтов – синът на големия писател Николай Хайтов. В рубриката „Тяхната история“ двамата обсъдиха книгата, посветена на Капитан Петко войвода, съдбата на самия Петко войвода и прочутия телевизионен сериал, създаден за него и който вече се излъчва в ефира на Bulgaria ON AIR всеки делничен ден от 19:30 часа.

Архитект Здравец Хайтов - човек, който следва и пази заветите на баща си, а самият той знае много за нашето минало.
„3 март е един изключителен празник, завоюван с много саможертва, много кръв и много последователни битки. Разбира се, за баща ми това беше една изключителна дата от историята. Той така се съсредоточи и описа хайдутството и хайдутите. Написването на „Родопски властелини“, е доказателство, че той обръщаше особено внимание на тази част от българската история. Една от първите книги, които той ми ми даде да чета е "Филип Тотю войвода“, сподели гостът.

В студиото водещият Росен Петров попита архитект Хайтов какво си спомня от заснемането на сериала, който караше милиони българи да затаяват дъх всяка вечер.

„В разговор с бай Васил Михайлов, а и в едно негово интервю, той казва как всъщност е станало, как е тръгнал сериалът. Той е избран за главната роля, капитан ще играе, но чете и малко се съмнява. Казва на Хайтов, че, ако сериалът не се хареса и не стане, той трябва да си храни децата. Баща ми му отвръща, че първоначално жените ще бъдат улисани в кухнята, ще си готвят, а мъжете ще гледат. След това те ще идват при мъжете си, ще присядат и ще се вторачат в това как се става хайдутин. Филмът е гледан от Комисията и те не са го одобрили, защото Капитан Петко, особено в последните серии, много по-добре се е отнасял и произнасял за турците в освободена вече България, отколкото за българите. За да се пусне и излъчи филмът, това се дължи на Иван Славков, шеф на телевизията, гледал филма и казал давайте“, разказа Здравец Хайтов в студиото на Bulgaria ON AIR .

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !